FoodΡεβυθοϊστορίες
felafel

Ρεβυθοϊστορίες

Τρελαίνομαι για ρεβυθοκεφτέδες ή αλλιώς φαλάφελ (μπορεί και φελάφελ). Τρελαίνεται και η κουμπάρα μου η Ελένη και έχουμε μεγάλες ρεβυθιστορίες. Μέχρι κλήση και αφαίρεση πινακίδων έχουμε πάθει αναζητώντας φαλάφελ στο κέντρο της Αθήνας.

Αγαπημένη συνταγή την οποία συζητάμε μεταξύ μας χρόνια για να καταλήξουμε στον καλύτερο τρόπο. Τι πέτυχε, τι όχι, τι να αλλάξουμε.

Κάνω πάντα το τρίπτυχο Φαλάφελ – σως Χούμους – σαλάτα Ταμπουλέ και είναι ένα από τα λίγα φαγητά που αρέσει σε όλους στο σπίτι.

Επειδή θέλουμε να τρώμε το φουλ πακέτο, τυλιχτό σε αραβική πίτα και επειδή έχει έναν κάποιο μπελά, σας περιγράφω πως ακριβώς τα κάνω ταυτόχρονα όλα μαζί.

Υλικά

(για φαλάφελ-χούμους-ταμπούλε)

  • 1 πακέτο αποφλοιωμένα ρεβύθια
  • λίγη σόδα
  • 1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό
  • Λίγο φρέσκο κόλιανδρο (αν βρεθεί-όχι απαραίτητο)
  • μισό φακελάκι baking powder
  • λίγο αλεύρι (ίσως)
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα (προαιρετικό για φαλάφελ, υποχρεωτικό για ταμπούλε)
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • λίγο φρέσκο δυόσμο (4-5 φυλλαράκια)
  • 2 κουταλιές ταχίνι
  • 1 κούπα πλιγούρι
  • ντοματίνια
  • 2 λεμόνια
  • λάδι
  • αραβικές πίτες συνοδευτικά

Μπαχαρικά

Αλάτι και πιπέρι εννοείται για όλα

φελάφελ           κόλιανδρο – κύμινο
χούμους          πάπρικα – κύμινο
ταμπουλέ          κανέλα – γαρύφαλλο -μπαχάρι

Διαδικασία

Βάζουμε τα ρεβύθια σε ένα μεγάλο μπολ νερό με λίγη σόδα (αλλάζουμε και κανένα νερό όποτε περνάμε από μπροστά).

Την επόμενη ημέρα (σε 24 ώρες)

Στραγγίζουμε, σκουπίζουμε, βγάζουμε τα όποια φλυδάκια και αφήνουμε τα ρεβύθια στο σουρωτήρι.

Παίρουμε 2 χουφτίτσες ρεβύθια (περίπου 100 γραμμάρια) και τα βάζουμε να βράσουν σε νερό για 1 με 1.5 ώρα μέχρι να γίνουν μαλακά) σε χαμηλή φωτιά (για το χούμους).

Σε ένα μπωλ, βάζουμε 1 κούπα πλιγούρι μαζί με το χυμό ενός λεμονιού και κρύο νερό ίσα να τα καλύψει και το αφήνουμε στο πλάι (για το ταμπούλε).

Κόβουμε την πρασινάδα (μαϊντανό, δυόσμο και αν έχουμε φρέσκο κόλιανδρο). Κρατάμε λίγη για τα φαλάφελ και το υπόλοιπο το βάζουμε στο ψυγείο (για το ταμπούλε).

Πολτοποιούμε στο multi κρεμμύδι, σκόρδο και μαζί την πρασινάδα που κρατήσαμε. Μεταφέρουμε το νιανια μείγμα σε ένα μπολ και συνεχίζουμε πολτοποιώντας και μεταφέροντας τα ωμά ρεβύθια στο ίδιο μπωλ. Ανακατεύουμε το μείγμα και προσθέτουμε μπόλικο ξερό κόλιανδρο, κύμινο, αλάτι, πιπέρι και το baking powder. Το αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει.

Ξεπλένουμε το σουρωτήρι και το multi και τα αφήνουμε στο πλάι.
Η παραπάνω διαδικασία κρατάει κανένα μισάωρο.

Τα επόμενα 40 λεπτά ξεκουραζόμαστε, μαζεύουμε την κουζίνα ή κάνουμε ότι θέλουμε και μετά ξεκινάμε ταμπουλέ.

Ταμπουλέ

Κόβουμε κρεμμυδάκι φρέσκο. Σουρώνουμε το πλιγούρι και ανακατεύουμε μαζί με το μείγμα πρασινάδας που είχαμε φυλάξει στο ψυγείο στην αρχή της συνταγής. Ρίχνουμε τα ντοματίνια κομμένα και συμπληρώνουμε λάδι, κανέλα, γαρύφαλλο, μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι. Λεμόνι κατά βούληση.

Tip: H ταμπουλέ, καλό είναι, μετά που θα φτιαχτεί να μείνει στο ψυγείο για 2 ώρες. Αυτό την κάνει ιδανική και για πάρτυ γιατί μπορεί να την έχεις έτοιμη από πολύ πιο πριν και να την βγάλεις εκείνη τη στιγμή.

Χούμους

Σουρώνουμε τα ρεβύθια και κρατάμε το ζουμί. Τα χτυπάμε ζεστά στο multi προσθέτοντας, 2 κουταλιές ταχίνι, το χυμό από ένα λεμόνι, πάπρικα, κύμινο, αλάτι, πιπέρι, λάδι. Δοκιμάζετε και συνεχίζεται, φτιάχνετε τις αναλογίες όπως σας αρέσει. Εγώ π.χ. το θέλω πολύ λεμονένιο. Με το βρασμένο νερό από τα ρεβύθια αραιώνετε κατά βούληση. Καλό θα είναι να το κάνετε ένα τσακ πιο αραιό από το αναμενόμενο γιατί κρυώνοντας θα σφίξει.

Αν το καταναλώσετε σχετικά άμεσα μην το βάλετε ψυγείο. Εμένα μου αρέσει πολύ ζεστό.

Tip: Πολλές φορές κρατάω ένα μπωλάκι χούμους στην κατάψυξη έτσι ώστε την επόμενη φορά να κάνω μόνο τα υπόλοιπα.
Αν πάει κάτι στραβά με το αλάτι ή τα μπαχαρικά αραιώστε με γιαούρτι.
Θα του πήγαινε και λιαστή ντομάτα. Το είχα δοκιμάσει στο καφενειο-μπαρ korova και  ήταν πολύ καλή ιδέα.

Ρεβυθοκεφτεδάκια

Λογικά το μείγμα έχει κρυώσει. Το βγάζουμε από το ψυγείο και πλάθουμε μικρά ρεβυθοκεφτεδάκια λίγο πλακουτσωτά. Αν παραείναι υγρό το μείγμα προσθέτουμε αλεύρι. Αν θέλουμε τα αλευρώνουμε εξωτερικά και τσουπ στο τηγάνι. Για μεγάλο διάστημα αφενός επειδή ήταν πιο υγιεινό αφετέρου επειδή δεν το είχα με το τηγάνισμα τα έψηνα στο φούρνο με λίγο λάδι. Μια χαρά ήταν αλλά από τη στιγμή που άρχισα να τα τηγανίζω δεν μπόρεσα να τα ξαναφάω φουρνιστά … και φυσικά για αυτό φταίει η Ελένη που με επηρέασε 🙂

Τώρα λοιπόν… είμαστε έτοιμοι να στρώσουμε χούμους-ταμπουλέ και ρεβυθοκεφτεδάκια επάνω σε αραβικές πίτες ή να τις τυλίξουμε με τα υλικά σαν σουβλάκι.

tips της Ελένης

Κρύβει μέσα λαχανικά για τα παιδιά όπως καρότο, κολοκύθι. Βάζει πλιγούρι μουλιασμένο και αυτό τα κάνει πιο αφράτα. Τα συνοδεύει με τριμμένο καρότο και λάχανο. Φτιάχνει μια σως με γιαούρτι και ταχίνι, εύκολο και γρήγορο. Τις πιτούλες τις αγοράζει από μαγαζί με παραδοσιακά ανατολίτικα προιόντα. Είναι φρεσκότατες και τρυφερές. Εγώ που αγοράζω την ίδια μάρκα από super market που προφανώς έχει άλλη κατανάλωση ποτέ δεν της πετυχαίνω φρέσκες.

Τα πιο original πάντως φαλάφελ θα τα βρεις στην πλατεία βάθης και ψάχνοντας είδα ότι έχει και στα Χανιά και επειδή πάω την Παρασκευή λέω να τα δοκιμάσω (upd: μιλάμε για Πάσχα 2014).

Καλό Πάσχα σε όλους
Ciao

Εγγραφή

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για τα καινούρια μου άρθρα.

    Your Email (required)