FoodΣούπα κολοκύθας με ginger και αφρόγαλα
pumpkin Soup

Σούπα κολοκύθας με ginger και αφρόγαλα

Είναι θεϊκή, λιτή και εύκολη.
Ταιριάζει με τα Χριστούγεννα, ταιριάζει με το Halloween αλλά ταιριάζει και με τα party μας. Γενικώς ταιριάζει με όλες τις χειμωνιάτικες βραδιές αλλά λίγο περισσότερο με αυτές που έχουν τζάκι.

Λατρεύω τη σούπα κολοκύθας και σας έχω ξαναγράψει για αυτήν ένα κατεβατό πριν από πέντε χρόνια. Ξεκίνησα με μια πληθωρική συνταγή. Τα χρόνια πέρασαν, εγώ απλοποίησα τη διαδικασία και επειδή παίζει να είναι και το πιο επιτυχημένο μου πιάτο λέω να σας το δώσω, χωρίς πάρα πολλές φλυαρίες.

◈ Υλικά

  • 500 gr καθαρισμένης κολοκύθας (βρίσκεις κομμένη και συσκευασμένη στο Βασιλόπουλο)
  • 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή 3 κουταλιές της σούπας λάδι
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε κομμάτια
  • 50 gr τζίντζερ κομμένο κομματάκια
  • 1 κύβο Ζωμός Φρέσκος Σπιτικός Λαχανικών, Knorr (τον βρίσκεις στο ψυγείο)
  • 1 lt νερό ζεστό
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • Κανέλα
  • αλάτι – πιπέρι

◈ Διαδικασία

  • Σοτάρουμε κρεμμύδι, κολοκύθα και τζίντζερ με ότι έχουμε επιλέξει (βούτυρο ή λάδι).
  • Προσθέτουμε νερό και κύβο.
  • Βράζουμε για 40 λεπτά (μόλις βράσει καλά το βάζω στο 6 με κλειστό καπάκι).
  • Πολτοποιούμε τα πάντα (το ραβδομπλέντερ είναι μαγικό).
  • Προσθέτουμε την κανέλα, το μέλι, λίγο αλάτι και πιπέρι (δοκιμάζεις πρώτα γιατί το τζίντζερ ήδη καίει)

◈ Σερβίρισμα

Φτιάχνουμε και ρίχνουμε αφρόγαλα σε κάθε μπωλάκι με σούπα. Ναι, ναι αυτό που βάζουμε και στον καφέ.
Αν δεν ξέρεις να φτιάχνεις, γιατί εγώ αν δεν είχα το Βασίλη δεν θα είχα αφρόγαλα, βάζεις κρέμα γάλακτος. Χάνεις όμως το εφέ του αφρού. Αλλά τώρα που το σκέφτομαι θα μπορούσες να χτυπήσεις την κρέμα γάλακτος και να το σερβίρεις με μορφή μους. Δεν το έχω δοκιμάσει, αν το κάνετε πρώτοι μου λέτε.

Τέλος πασπαλίζεις με παπαρουνόσπορο.
Σε αυτό το πιάτο οι υφές μπλέκουν εξαιρετικά.

◈ Tip

Υπάρχει ένας εναλλακτικός τρόπος προετοιμασίας της κολοκύθας. Τον βρήκα σε μια συνταγή του Μιχάλη Νουρλόγλου. Ιδιαίτερα βολικός αν έχεις πάρει ολόκληρη κολοκύθα. Κάνει το καθάρισμα πανεύκολο.

Κόβεις τη κολοκύθα σε κομμάτια μαζί με τη φλούδα. Την τοποθετείς σε αντικολλητικό χαρτί, πασπαλίζεις με την κανέλα και ψήνεις στο φούρνο, στους 200 βαθμούς μέχρι να μαλακώσει. Μετά καθαρίζεις πανεύκολα το έξω.

Σε αυτή την περίπτωση ακολουθείς την συνταγή για τα υπόλοιπα υλικά αλλά βράζεις μόνο 20 λεπτά. Προσθέτεις τα κομμάτια της ψημένης κολοκύθας, το αφήνεις στη φωτιά να πάρει μια βράση και πολτοποιείς. Προσθέτεις μέλι-αλάτι-πιπέρι. Και ακολουθείς την πρόταση σερβιρίσματος που είπαμε (Οπωσδήποτε!)

Καλή όρεξη και καλά Χριστούγεννα !!!

Ciao

 

Υ.Γ.

  • Αν νομίζεις ότι θέλεις να δοκιμάσεις κάτι πιο πληθωρικό και να βρεις περισσότερες ιδέες μπορείς να δεις το παλιό μου post εδώ.
  • Πειραματίζομαι και με άλλες σούπες, έμπνευση το ουράνιο τόξο, stay tuned
  • Ναι ξέρω… πέρασαν πέντε χρόνια τις ίδιες φωτογραφίες έχω 🙂

Εγγραφή

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για τα καινούρια μου άρθρα.

    Your Email (required)