KidsΟδηγίες για νέους γονείς
newborn

Οδηγίες για νέους γονείς

 … για φίλους νέων γονέων και ότι άλλο μου ‘ρθει με αφορμή μια πρόσφατη συζήτηση με μια πολύ πολύ φρέσκια γιαγιά.
Δεν πρόκειται για κανένα σουπερ μυστικό, είναι μόνο μερικές απλές, πρακτικές, μικρές συμβουλές για τις πρώτες ημέρες στο μαιευτήριο.

… για μαμάδες & μπαμπάδες

1. Βασικός σας στόχος τις πρώτες ημέρες στο μαιευτήριο είναι να μάθετε όσα χρειάζεστε για το μωρό σας. Θα έχετε πολύ εξειδικευμένο προσωπικό γύρω σας, ενοχλείτε το συνέχεια για το παραμικρό. Ρωτήστε ότι βλακεία σας περάσει από το μυαλό… ξανακαλέστε… ξαναρωτήστε… όπως και να το παίρνουν εσείς θα ρωτάτε. Όσα περισσότερα ξέρετε, όσο πιο εξοικειωμένοι είσαστε με το μωρό σας όταν το βάλετε στο καλαθάκι για να φύγετε, τόσο πιο καλά θα είναι για εσάς. Το πρώτο μου κοριτσάκι έμεινε στα πρόωρα τις 4 ημέρες που ήμουν στο μαιευτήριο. Το έβλεπα σαν τουρίστας  πολύ λίγο κάθε μέρα, δεν το σήκωνα γιατί φοβόμουν. Μου το έδιναν στα χέρια και δεν το είχα ταίσει ποτέ μόνη μου. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πως ήταν όταν φτάσαμε στο σπίτι …
Έκανα την σύγκριση την δεύτερη φορά. Είχα ένα κοριτσάκι που μου το έφερναν συνέχεια στο κρεβάτι, το έπιανα, το άλλαζα θέση και κύριος στόχος μου ήταν να μάθουμε να θηλάζει (τα άλλα όπως αλλαγή πάνας τα είχα ήδη λυμένα ως έμπειρη!). Φώναζα συνέχεια τις μαίες, να ρωτήσω για το στήθος μου αν πετρώνει, αν πάει να πετρώσει, γιατί πονάει, γιατί το μωρό δεν έπιασε καλά, γιατί με πονάει. Όταν πήγαμε σπίτι με τη μικρή γνωριζόμασταν πολύ καλά και δεν πόνεσα ποτέ, είχα λοιπόν ήδη λύσει το θέμα του φαγητού τουλάχιστον στο τεχνικό μέρος. Το αν έφαγε επαρκώς είναι ένα ερώτημα που θα υπάρχει από τώρα και μετά όσο χρονών και να είναι το παιδί σας 🙂

Hint 1 αν πονάει ο θηλασμός σημαίνει ότι το μωρό δεν πιάνει καλά. Σταματάτε επιτόπου, ρωτάτε και ξαναδοκιμάζετε πρωτού πληγωθείτε.
Ηint 2
Αφήστε το στήθος να στεγνώσει τελείως πριν το ξανακλείσετε. Αν έρχεται κόσμος φορέστε κάτι μακό και καλύψτε το χωρίς να το κλείσετε για κάποια ώρα.

2. Ξεκουραστείτε. Μπορεί να φαίνεται εξωπραγματικό αυτό που σας λέω αλλά όσο βρίσκεται χρόνο χωρίς επισκέψεις ή χωρίς μωρό κλείστε τα μάτια και ξεκουραστείτε. Ακόμη και να μην κοιμηθείτε ηρεμήστε. Η ξεκούραση με διαλείμματα είναι κάτι που θα μάθετε να το κάνετε σίγουρα τον επόμενο καιρό. Όπου βρίσκετε χρόνο όσο λίγος και να είναι θα πρέπει να ηρεμείτε. Αν το βράδυ είσαστε πολύ κουρασμένη ζητήστε να μην σας φέρουν το μωρό (αν φυσικά ψυχολογικά είσαστε οκ με αυτό). Πρέπει να ανακτήσετε τις δυνάμεις και να τις φυλάξετε για τις πρώτες ημέρες στο σπίτι. Γίνατε γονείς και το παιδί όπως και η ζωή είναι μαραθώνιος όχι sprint.

3. Μην πάτε στο μαιευτήριο έτοιμες για μάχη. Είμαι μαμά που θήλασα και τα δύο μου παιδιά από 7 μήνες το καθένα, το πρώτο μάλιστα 2.5 μήνες με θήλαστρο. Είμαι υπερ του θηλασμού 100% και μου πήγε καλά. Εχω να πω από την προσωπική μου εμπειρία μην τρελαίνεστε. Ακούω μαμάδες φρικαρισμένες… “αν του δώσουν ξένο”… “αν δεν του δώσουν ξένο” κλπ κλπ ?? Μην κάνετε αυτή την εμπειρία μάχη. Εμένα το πρώτο έφαγε φουλ ξένο στο μαιευτήριο και ότι ψίχουλα του έστελνα με το θήλαστρο. Το δεύτερο έφαγε ανάμικτα. Δεν είχα το άγχος μήπως πεινάει, μήπως χάνει βάρος, μήπως μήπως μήπως και αυτό μου έκανε καλό (γενικά θα καταλάβατε ότι το πνεύμα μου είναι να είσαστε εσείς καλά. Όταν είσαστε εσείς καλά όλα θα πάνε καλά ή τέλοσπάντων καλύτερα από ότι θα πηγαίνανε 🙂 ). Το τελευταίο βράδυ ζήτησα να μην μου το φέρουν για να κοιμηθώ και να ετοιμαστώ. (άλλο που με έπιασε ξαγρύπνια και το πήρα τελικά). Γενικά ψυχραιμία.

Θεωρώ πάντως σημαντικό το μωρό να πάρει το πρωτόγαλα είτε απευθείας είτε με θήλαστρο. [  αυτό το κίτρινο, γάλα το πρώτο γάλα που βγαίνει (πρωτόγαλα) δεν είναι κακό γάλα όπως έχω ακούσει πρόσφατα !!! ανάμεσα σε άλλα χαζά περί θηλασμού που δεν είναι του παρόντος ].

Αν σας εμφανιστούν προβλήματα με το θηλασμό, το γάλα σας και το στήθος σας διασταυρώστε μια αρνητική διάγνωση αν θέλετε πολύ να θηλάσετε ή συμβουλευτείτε μια έμπειρη μαία με ειδίκευση στο θηλασμό.

4. Αναχωρήστε από το μαιευτήριο νωρίς το μεσημέρι, αμέσως μετά το φαγητό (το οποίο σερβίρεται σχετικά νωρίς). Θα έχετε ξυπνήσει το πρωί, θα έχετε ετοιμαστεί και τα διαδικαστικά παίρνουν κάποια ώρα. Φάτε και φύγετε. Είναι καλό να φτάσετε μέρα στο σπίτι με φως και με δυνάμεις. Αν πάτε βράδυ μέσα στη νύχτα σίγουρα τα πράγματα θα φαίνονται πιο μπερδεμένα.

5. Ρωτήστε το μαιευτήριο για πόσες ημέρες διαμονή είναι το πακέτο που πληρώνεται. Μου έτυχε να μου πουν να φύγω το βράδυ της 3ης ημέρας. Μου το παρουσίασαν ως ευνοικό για εμένα όταν όμως ρώτησα αν αυτό θα εχει διαφορά στην τιμή μου είπαν ότι το πακέτο που πλήρωσα ήταν για 4 ημέρες και έτσι δεν άλλαζε κάτι. Δεν το έχω διασταυρώσει αν όντως συμβαίνει κάτι με τα μαιευτήρια αλλά κάπου άκουσα και κάποιον άλλον να φεύγει στις 3 ημέρες, ενώ παλαιότερα κάτι τέτοιο δεν υπήρχε, το αναφέρω για να ρωτήσετε σε αντίστοιχη περίπτωση.

6. Αν πεινάτε ζητήστε έξτρα φαγητό (από το γιατρό για να συνεννοηθεί αν φυσικά επιτρέπεται). Μπορεί να σας φαίνεται χαζό αλλά με είχε στιγματίσει τόσο πολύ η πείνα 🙂 που τη δεύτερη φορά είχα κάνει ειδική παραγγελία στο γιατρό ότι αυτή τη φορά δεν θα πεινάσω! Το βραδυνό του μαιευτηρίου έρχεται στις 7 και το πρωινό στις 8, αυτό μας κάνει 13 ώρες άφαγη !!! Την πρώτη φορά ντρεπόμουν και δεν ζήτησα κάτι. Καθόμουν λοιπόν ξάγρυπνη (δεν με έφτανε ο πόνος, η αγωνία και το άγχος) με την κοιλιά άδεια, μέσα στην πείνα, να περιμένω το ζεστό γάλα στις 8. Ποιός εγώ που το γάλα μικρή το έχυνα στο νεροχύτη, πιο μεγάλη το έπινα με κλειστή μύτη και τώρα κρύο μόνο για να μην μυρίζει.

… για τους γύρω

7. Θυμηθείτε να ρωτάτε και την καινούρια μαμά τι κάνει. Πέρασε από μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Μπορεί η πρώτη της έννοια να είναι το μωρό, μπορεί να προσπαθεί να συνέλθει, μπορεί να είναι σαστισμένη, μπορεί οτιδήποτε. Ρωτήστε πρώτα τι κάνεις και μετά τι κάνει το μωρό, τι έφαγε το μωρό, πως είναι, σε ποιόν μοιάζει κλπ κλπ Καταρχήν η έγκυος όταν γίνεται μαμά από τη μια στιγμή στην άλλη παύει να είναι το επίκεντρο. Φυσικά δεν είναι ότι την πειράζει, αλλά είναι ένας κουρασμένος άνθρωπος με ένα σωρό ορμόνες που από τώρα και μετά θα μάθει να βάζει τον εαυτό της πίσω. Βοηθήστε τη να γίνει αυτό ομαλά. Βοηθήστε την να θυμάται ότι είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος.

8. Μην χτυπάτε συνεχώς μέσα στην μούρη του όποιου γονιού “Καλά καθόλου δεν σου μοιάζει … κοιμόσουν ?” 🙂 Μετά τη 10η φορά αρχίζει και γίνεται εκνευριστικό. Είναι πραγματικά χαριτωμένη η προσπάθεια που γίνεται για να νοιώσει και ο μπαμπάς μέρος όλου αυτού και να είναι υπερήφανος αλλά και αυτή η έρμη μάνα πόσες φορές να ακούσει την ατάκα περί ύπνου?

9. Αγοράστε ένα δωράκι για τη μαμά. Τα λουλούδια που πάμε στα μαιευτήρια είναι για τη μαμά και το κόστος τους δεν είναι μικρό. Θεωρώ πολύ πολύ όμορφο να πάρετε ένα κανονικό δώρο στη μαμά αντί για τα λουλούδια. Τα λουλούδια χαλάνε, δεν μένουν και πλέον είναι τόσο κλισέ σαν κίνηση που νομίζω ότι χάνουν το νόημα τους μετά την 5η γλάστρα. Δεν έχει σημασία τι θα είναι αυτό το δωράκι. Μπορεί να είναι ένα κοσμηματάκι ή ένα ωραίο αφρόλουτρο ή κάτι που ξέρετε ότι της αρέσει. Το κάνουν ελάχιστοι αλλά είναι πολύ πολύ όμορφο. Θα είναι σίγουρα μια ευχάριστη έκπληξη. Εγώ ένα κλασικό πρόβλημα που έχω είναι ότι κάνω τα πάντα τελευταία στιγμή, αν λοιπόν πάτε στο μαιευτήριο και δεν έχετε προετοιμαστεί, υπάρχουν πάντα και τα ανοιχτά φαρμακεία που έχουν πολύ ωραίες συσκευασίες με καλλυντικά.

…για τον μπαμπά

Να την προσέχετε, να της μιλάτε μελιστάλαχτα και ισχύουν πιο πολύ από όλους για εσάς τα tip νούμερο 7 & νούμερο 9. Να την ρωτάτε πως είναι, να της πάρετε ένα δωράκι (όχι το gadget που πάντα θέλατε), να την αγαπάτε, να την φιλάτε και να την καθησυχάζετε. Ότι κάνατε δηλαδή στην εγκυμοσύνη (ελπίζω ε?) και πιο πριν. Τώρα λίγο πιο πολύ 🙂 🙂

και μια γενική συμβουλή στους νέους γονείς

[όχι όμως στους φρέσκους φρέσκους…. όταν παλιώσουν λίγο ή όποτε αισθανθούν πιο άνετα] Πιο μετά, αφού επιστρέψετε στο σπίτι (αν δεν μπορείτε από την πρώτη στιγμή) να θυμάστε να ρωτάτε και εσείς τους φίλους σας και κυρίως αυτούς που δεν έχουν δικά τους παιδιά τι κάνουν. Αν προλαβαίνετε και πρώτοι θα είναι καλύτερα γιατί όταν η συζήτηση θα πάει στο μωρό δεν ξαναγυρνάει εύκολα αλλού :). Ειδικά οι φίλοι που δεν έχουν παιδιά ακόμη και να μην βαριούνται τις συνεχείς συζητήσεις περί παιδιών αν μη τι άλλο αισθάνονται παραμελημένοι και ότι δεν έχουν χώρο στη ζωή σας πια αφού το ενδιαφέρον δεν είναι αμοιβαίο.
Ciao

Εγγραφή

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για τα καινούρια μου άρθρα.

    Your Email (required)