KidsStoryboarding για παιδάκια

Storyboarding για παιδάκια

Storyboarding είναι η ‘πρόχειρη’ σχεδίαση μιας ιστορίας, ένα προσχέδιο. H οπτικοποίηση αυτού που κάποιος λέει ή έχει στο μυαλό του. Προέρχεται από το χώρο του κινηματογράφου και χρησιμοποιείται σε interactive media, σχεδιασμό site, web developement κ.α. Στόχος του είναι, μέσα από πρόχειρα σκίτσα, να δοθεί μια πρώτη εικόνα για την ροή και τις σκηνές μιας υπόθεσης. Το γνώρισα σε ένα μάθημα Multimedia στο μεταπτυχιακό και σκέφτηκα να το χρησιμοποιήσω με τη μικρή μου, λίγο πριν τα 3 της χρόνια, για να της περιγράφω καταστάσεις.

Από τότε που τα κορίτσια ήταν πολύ μικρά τους μιλούσα πολύ. Μου αρέσει να τους λέω αλήθεια και να τους εξηγώ. Φροντίζω πάντα να τους δώσω με όποιο τρόπο μπορώ να καταλάβουν τι συμβαίνει ή τι θα συμβεί για μικρά και μεγάλα γεγονότα για να τους κρατήσω το ενδιαφέρον.

Συχνά εμείς οι μεγάλοι ξεχνάμε ή δεν θεωρούμε σημαντικό να τα ενημερώσουμε για αυτά που συμβαίνουν και αυτό μερικές φορές τους δημιουργεί ανασφάλεια ή βαρεμάρα

Χρησιμοποίησα λοιπόν το Storyboarding, δηλαδή την ζωγραφική περιγραφή μιας ιστορίας για να  εξηγώ πράγματα. Με απλά σχέδια ζωγραφίζουμε την ιστορία μας. Παλαιότερα ζωγράφιζα εγώ και συζητούσαμε. Τώρα που μεγαλώνει προσθέτει τα χρώματά της και τις δικές της πινελιές. Πολλές φορές καταλήγουν σε μουτζούρες αλλά εκείνη ξέρει τι δείχνει η ζωγραφιά, σημαίνει κάτι για εκείνη.

Είναι το δικό της ημερολόγιο

Τα θέματα μας διάφορα όπως:

  • πως θα περάσουμε τις διακοπές
  • τι θα κάνουμε το σαββατοκύριακο
  • τι θα κάνουμε σήμερα
  • ποιους θα καλέσουμε στο πάρτυ μας

Μέχρι και την λίστα του σούπερ μάρκετ έχουμε ζωγραφίσει και πραγματικά η επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ έγινε πολύ πιο ενδιαφέρουσα για εκείνη και πιο εύκολη για εμένα.

Στη φωτογραφία αυτό που βλέπετε ήταν το πλάνο που κάναμε με τη μικρή για το πως θα περνούσαν τα κορίτσια όταν θα λείπαμε εμείς στο Εδιμβούργο (μην προσπαθήσετε να το αποκωδικοποιήσετε).

Το έχω χρησιμοποιήσει και εκ του πονηρού… για να της περάσω κάποιο μήνυμα πιο … μαλακά πχ ότι το απόγευμα θα πάει στη γιαγιά (που μπορεί να μην θέλει γιατί τώρα τελευταία έχει μια μπαμπαδομαμακίαση). Αρχίζουμε να σχεδιάζουμε τι θα κάνουμε το απόγευμα και έτσι της έρχεται πιο άνετα το “έλα  να ζωγραφίσουμε τι θα κρατάς στη γιαγιά και πως θα περάσεις από το σκέτο “θα πας στη γιαγιά”.

Πιάνει πιο ήπια το μήνυμα και έχει το χρόνο να το επεξεργαστεί έμμεσα

Εκτός από τα μελλούμενα χρησιμοποιούμε την τεχνική του Storyboarding και για παρελθοντικά γεγονότα. Μέσα από τη ζωγραφική μαθαίνει να ανακαλεί από τη μνήμη της και να διηγείται ιστορίες. Θα έλεγες ότι της δίνεται πρόσβαση σε ένα timeline φτιαγμένο στα δικά της τα μέτρα

Η όλη διαδικασία τη βοηθάει να προσδιορίζει τον εαυτό της στο χρόνο

Τα παιδιά, τουλάχιστον από όσο θυμάμαι τα δικά μου παιδικά χρόνια, αντιλαμβάνονται διαφορετικά το χρόνο από τους μεγάλους και βαριούνται πιο εύκολα. Θεωρώ ότι χρειάζονται σημάδια και μπούσουλα για να κατανοούν περισσότερο, να τοποθετούν τον εαυτό τους μέσα σε αυτό που γίνεται και να βρίσκουν το δικό τους ενδιαφέρον.

Εγγραφή

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για τα καινούρια μου άρθρα.

    Your Email (required)