Τραγανές πατάτες φούρνου image

τις αφιερώνω σε μια φίλη, φοβερή μαγείρισσα, που όμως έχει θέματα με τις πατάτες φούρνου. Ελπίζω να της κάτσουν καλά ;)

Κάθε σαββατοκύριακο φτιάχνουμε ένα μεγάλο ταψί με πατάτες, αν έρθουν φίλοι δύο μεγάλα ταψιά και δεν περισσεύουν ποτέ για την επόμενη μέρα. Οι πατάτες μας έχουν το εξής χαρακτηριστικό, είναι στο φούρνο αλλά είναι τραγανές σαν τηγανητές. 

Ετοιμασία

  • Καθαρίζουμε & πλένουμε τις πατάτες
  • τις ΣΚΟΥΠΙΖΟΥΜΕ πολύ καλά με πανί για να μην έχουν καθόλου νερά
  • Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομματάκια
  • τις βάζουμε στο ταψί με ελαιόλαδο και μπαχαρικά ΕΚΤΟΣ από αλάτι. Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι πλούσιο
  • τις ανακατεύουμε για να πάνε τα υλικά παντού και να έχει και λίγο λάδι στον πάτο. Στην τελική τους θέση οι πατάτες θα πρέπει να είναι μια στρώση και όχι η μια να καλύπτει την άλλη

Μπαχαρικά

  • θυμάρι
  • κακουλέ (για να έχει πιο λεμονένια γεύση)

άλλα μπαχαρικά που χρησιμοποιώ ανάλογα με την όρεξη είναι λεμονοπίπερο, δενδρολίβανο ή κάρυ ..

Ψήσιμο
Βάζουμε τις πατάτες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 με 220 και μετά από 20 περίπου λεπτά αφού έχουν αρπάξει λίγο τότε τις βγάζουμε, προσθέτουμε το αλάτι και τις ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία προς τους 180, ξαναβάζουμε στο φούρνο και τις αφήνουμε.

Η ώρα ψησίματος είναι ανάλογα το μέγεθος τους. Εγώ που τις κόβω μικρά κομμάτια, περίπου όπως οι baby potatoes, θέλουν καμιά ωρίτσα. Μετά την ωρίτσα αν έχω άνεση χρόνου & επίβλεψης τις αφήνω και λίγο παραπάνω οριακά πριν καούν γιατί έτσι γίνονται πιο λουκουμάκια. Αν είναι χαμηλή η θερμοκρασία αργοτσιτσιρίζονται χωρίς να καίγονται ή να γίνονται καφέ και κάνουν καλύτερη κρούστα. Εχει τύχει να τις αφήσω παραπάνω με κλειστό το φούρνο μέχρι να φτιάξω τα υπόλοιπα και επίσης έγιναν πολύ ωραίες.

σημείωση: .. οι πατάτες αυτές είναι φανταστικές φρεσκοψημένες, την επόμενη όμως μέρα χάνουν αρκετά.