FoodΦρατζολάκι της τεμπέλας

Φρατζολάκι της τεμπέλας

Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι τα κορίτσια μου από προχθές παίζουν μαζί. Τα καταφέρνουν για μιάμιση ώρα χωρίς να μαλώνουν. Στήνω αφτί, ρωτάω όλα καλά? και μου απαντάει η Μέλια “ε μαλώνουμε, παίγιουμε”. Μου πήρε 2 χρόνια και 4 μήνες για να το ζήσω αυτό αλλά έγινε. Και ξεστόμισα επιτέλους και αυτό που περίμενα πως και πως ως απάντηση σε παιδικούς καβγάδες, “δεν ξέρω βρείτε τα μόνες σας αλλιώς το κλείνω το παιχνίδι” , και έπιασε.
Lucky me γιατί θα μπορούσε και να μην πιάσει.

Έμεινε επιτέλους λίγος χρόνος πιο ελεύθερος τα απογεύματα και αφού έφτιαξα φελάφελ – χούμους – ταμπουλέ λέω δεν παίρνω τηλέφωνο την Άρτεμις να μου πει για εκείνο το ωραίο και εύκολο ψωμί που φτιάχνει?

[Για να φτιάχνω και ψωμί τελικά έχω γίνει πολύ μαμαδομαμά. Μου τα λέει η φίλη μου η Φωτεινή και εγώ της λέω όχι δεν είναι έτσι και γιατί το λες αυτό. Μια μέρα πρέπει να κάνω μια λίστα με όλα αυτά που δεν περίμενα ποτέ να κάνω αλλά να που τα κάνω και με εκπλήσσω συνεχώς … όχι πάντα θετικά]

Έφτιαξα λοιπόν ένα φραντζολάκι. Ήταν τόσο εύκολο που η Μυρτώ πετάχτηκε λίγο από το παιχνίδι βοήθησε το ανακάτεμα και μετά ξαναέφυγε. Ζήτησε μάλιστα τη συνταγή και για τη φίλη της τη Δανάη στο νηπιαγωγείο !?!

Υλικά
3 κούπες αλεύρι
[μπορείτε να ανακατέψετε λευκό με μαύρο σε αναλογία της αρεσκείας σας. Εγώ έβαλα 1 μαύρο+2 λευκό] 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι (κοφτά)
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη (κοφτά)
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
1+1/2 κουταλιές σούπας λάδι
1+1/4 κούπες νερό χλιαρό, όχι πολύ ζεστό για να μην καεί η μαγιά.

Οδηγίες
Τα ανακατεύουμε όλα μαζί σε μια λεκανίτσα.
Τα αφήνουμε 3 ώρες σκεπασμένο για να φουσκώσει όχι σε μέρος με κρύο.
Προκύπτει ένα ζυμάρι που δεν πλάθεται και είναι σχετικά κολλώδες.
Λαδώνουμε – αλευρώνουμε ένα ταψί για να μην κολλήσει και το ρίχνουμε μέσα.
Το αφήνουμε ένα εικοσάλεπτο να ξεκουραστεί, μέχρι να προθερμάνουμε το φούρνο στους 180.
Ψήνουμε στον αέρα για μια ώρα.

Tip: αλείφουμε με λίγο νερό και μπορούμε να βάλουμε επάνω βρώμη, σουσάμι, παπαρουνόσπορο.

Το φρατζολάκι βγήκε ζεστό, αχνιστό και με λίγο lurpak από πάνω , μάλλον πολύ lurpak από πάνω, έσκασα στο φαΐ  βραδιάτικα.

Πειραματισμοί για το μέλλον:
Η Άρτεμις πρότεινε μέσα στο μείγμα 1 κουταλάκι ρίγανη, λιαστή ντομάτα, ξηρούς καρπούς, κουρκουμά (όχι απαραίτητα όλα μαζί έτσι ? ).
Η πεθερά μου πρότεινε μπατιρόσπορο (ο γνωστός λιόσπορος), κολοκυθόσπορο (ο γνωστός πασατέμπος), λιναρόσπορο, καρύδια και σταφίδες.

 

Εγγραφή

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για τα καινούρια μου άρθρα.

    Your Email (required)