Cookies in a jar image
ή αλλιώς βάλε όλα τα στεγνά υλικά που χρειάζονται για να φτιάξεις μπισκότα μέσα σε ένα βάζο, στόλισέ το, κρέμασε τις οδηγίες και χάρισέ το :)

Καταπληκτική ιδέα !!! Το χάρισε στη Μέλια μια ελληνοκαναδή μαμά για τα πρώτα γενέθλια του μικρού της. Δεν την είχα πάει εγώ στο πάρτυ και όταν επέστρεψε με αυτό κατενθουσιάστηκα. Δεν είχα ξαναδεί κάτι τέτοιο και απόρησα πως και δεν είχα πέσει ποτέ επάνω σε αυτή τη δημιουργία.

Ξεσηκώθηκα και τη δανείστηκα και εγώ για το δικό μας πάρτυ. Έψαξα στο Internet σε ελληνικά και ξένα site και την υλοποίησα με μερικές αλλαγές.

Η βασική συνταγή που κυκλοφορεί καρμπόν γύρω-γύρω νομίζω ότι προέρχεται από το bakerella και θεωρώ ότι αυτά τα βάζα είναι και τα  πιο καλαίσθητα που είδα.
  • Διαίρεσα τα υλικά στο μισό. Η βασική συνταγή αναφέρεται σε όγκο υλικών 1 λίτρου. 1 λίτρο όμως είναι μεγάλη ποσότητα και το βάζο που χρειάζεται μεγάλο και άκομψο και βαρύ.
  • Άλλαξα το βούτυρο σε λάδι
  • Ελλάτωσα τη ζάχαρη γιατί τα έβρισκα πολύ γλυκερά
  • Μετέτρεψα την υγρή βανίλια (που δεν πολυχρησιμοποιούμε στην ελλάδα) με τις γνωστές μας βανιλίτσες και την έβαλα μέσα στο βάζο.
  • για λόγους ομορφιάς άλλαξα τη σειρά των υλικών και την άσπρη ζάχαρη σε χρωματιστή ζάχαρη
et voila .. μπορείτε να δείτε το αποτέλεσμα στη κεντρική φωτογραφία και τη συνταγή παρακάτω

Υλικά για βάζο του μισού λίτρου (με αυτή τη σειρά)

50 gr αλεύρι
1/2  κουταλιά baking powder
1/2 κουταλιά baking soda
1/4 σκάρτο κουταλάκι αλάτι
20 gr quaker
70 gr ~ 80 gr m&m ότι χρώμα θέλεις/βρεις/σου ταιριάζει
(μονόχρωμα βρήκα σε μαγαζί με είδη βάφτισης/γάμου Χατζηγιαννάκης, rondo bebe)
45 gr καφέ ζάχαρη
50 gr λευκή ζάχαρη ή χρωματιστή ζάχαρη
20 gr quaker
40 gr αλεύρι
2 βανίλιες σκόνη
________________________________________________
για τη χρωματιστή ζάχαρη
Βάλε λίγη ζάχαρη με μια σταγόνα χρώμα... διέλυσέ το καλά να μην κολάει-σβολιάζει και να απλωθεί το χρώμα. Μετά προσθέτεις λίγη ζάχαρη, λίγο έξτρα χρώμα. Είναι βολικότερο να κάνεις πιο σκούρο χρώμα σε μικρότερη ποσότητα ζάχαρης, να τα ανακατέψεις καλά να διαλυθούν και μετά να αραιώσεις το χρώμα με έξτρα άσπρη ζάχαρη.

Μετά θα πρέπει να κρεμάσεις ή κολήσεις και ένα χαρτάκι με τις οδηγίες
[το χαρτάκι, επειδή πνιγόμουν μου το έφτιαξε η φίλη μου η sou-vou και πολύ την ευχαριστώ]
tip1: Μόλις τα ξεφουρνίσεις είναι συνήθως πολύ μαλακά, νιανιά θα τα έλεγα. Άστα να κρυώσουν λίγο, μην τα φοβηθείς και τα αφήσεις παραπάνω για ψήσιμο
tip2: Μπορείς να δοκιμάσεις και cranberries αντί για m&m (δεν το έχω δοκιμάσει αλλά είναι στα to do)

και άλλο ένα tip3: μπελαλίδικο και χρονοβόρο, μπορείς να φτιάξεις σταγόνες χρωματιστής σοκολάτας. Λιώνεις ζεστή σοκολάτα και βάζεις όποιο χρώμα θέλεις. Αφήνεις να δέσει λίγο και μετά βάζεις σε ένα αυτοσχέδιο κορνέ από σακουλάκι, τρυπάς την άκρη και κάνεις μικρά τσιπ τσιπ σε μια λαδόκολα. Αφήνεις να κρυώσει.
 
και με αυτή την ωραία ιδέα για χριστουγεννιάτικο δώρο σας χαιρετώ

ciao

Καλές γιορτές
καλά χριστούγεννα
και να περάσετε όμορφα