Τραγανή τυρόπιτα της τεμπέλας image
Τέλειωσε το καλοκαίρι, άρχισαν τα σχολεία και τέλος οι διακοπές από την κουζίνα. Κατέβηκαν οι κατσαρόλες κάτω, μάλλον βγήκαν από το συρτάρι για να ακριβολογούμε και έχουμε μπει σε ρυθμούς παραγωγής μέχρι να κουραστώ-βαρεθώ και να αρχίσουμε και τις εκπτώσεις.

Ένα φαγητό που μας έχει βολέψει πολύ μέσα στην εβδομάδα είναι η τυρόπιτα της τεμπέλας. Τρώγεται ζεστή ή κρύα, είναι βολική για βραδυνό, για απογευματινό και ως σνακ στο σχολείο. Γίνεται εύκολα, γρήγορα με υλικά που συνήθως σου βρίσκονται και το πολύ σημαντικό, μπορούν να τη φτιάξουν και τα παιδιά ή ανάλογα την ηλικία τους να συμμετέχουν σε αρκετά μεγάλο βαθμό.

Έχουμε πειραματιστεί αρκετά προσπαθώντας να βρούμε τη γεύση και τη σύσταση που μας αρέσει αλλά κυρίως να πετύχουμε την τραγανότητα, την κρούστα από πάνω και από κάτω. Στο σπίτι μας 3 στους 4 κυνηγάνε να φάνε τις γωνίες και τις άκρες, έπρεπε λοιπόν η τυρόπιτά μας να είναι όσο πιο τραγανή γίνεται για να φάμε και τα άλλα κομμάτια.

Στα κορίτσια αρέσει πάρα πολύ και αυτό με το οποίο τρελλαίνονται είναι να 'καθαρίζουν' το ταψί από το υλικό που έμεινε στον πάτο. Μάχη γίνεται. Μη σηκώσει κανείς κανένα κομμάτι αμέσως ο άλλος έχει καθαρίσει.

Σας παραθέτω την συνταγή όπως την κάναμε εχθές και λέω συγκεκριμένα εχθές γιατί δεν την κάνουμε ακριβώς το ίδιο κάθε φορά, ένα που πειραματιζόμαστε και δύο που δεν ξέρουμε τι θα βρούμε κάθε φορά στο ψυγείο μας.

Χθες λοιπόν βγήκε λεπτή, τραγανή, αφράτη με ελαφριά γεύση.

Υλικά
 όπου διαβάζεις κεσεδάκι σημαίνει το κεσεδάκι από το γιαούρτι. Λατρεύω τις συνταγές γραμμένες σε κεσεδάκια, πολύ βολικές για εκτέλεση και από παιδιά.

  • 3 αβγά
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι Total 2%
  • 1 κεσεδάκι λάδι + γάλα (1/3 λάδι 2/3 γάλα)
  • 1 κεσεδάκι αλεύρι (από αυτό ένα δάχτυλο καλαμποκάλευρο)
  • 2 κουταλάκια γλυκού baking powder
  • 1 κεσεδάκι γεμάτο-γεμάτο τριμμένα τυριά (φέτα-κεφαλοτύρι-παρμεζάνα)
  • αλάτι
  • μοσχοκάρυδο
  • λίγο πιπεράκι
για το ταψί: λάδι, σιμιγδάλι, καλαμποκάλευρο

Εκτέλεση
  • Ανάβετε το φούρνο να ζεσταίνεται στους 180.
  • Χτυπάτε τα αβγά και προσθέτετε ανακατεύοντας ένα-ένα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Λαδώνεται το ταψί (πρέπει να έχει τέτοιο μέγεθος έτσι ώστε το μείγμα να είναι μισό με ένα δάχτυλο σε πάχος , εμείς το προτιμάμε πολύ λεπτό προς το μισό).
  • Το πασπαλίζετε με λίγο καλαμποκάλευρο και σιμιγδάλι.
  • Ρίχνετε το μείγμα.
  • Πασπαλίζετε ξανά από πάνω με καλαμποκάλευρο και σιμιγδάλι.
  • Ψήνεται στο φούρνο στους 180 για 30-40 λεπτά μέχρι να γίνει χρυσαφένιο το χρώμα του.
Ενδιάμεσα αν θέλετε όταν έχει δημιουργηθεί η κρούστα τη χαράζετε σε τετράγωνα, προσοχή όχι μέχρι το κάτω στρώμα, μόνο την επάνω κρούστα. Αυτό βοηθάει στο να προλάβει να γίνει λιγότερο υγρή μέσα όση ώρα ψήνεται το έξω.

Άντε καλοφάγωτη και σε περίπτωση που αρέσει και σε εσάς το personalization των συνταγών σας δίνω μερικές συμβουλές που προέκυψαν από τις πολλές δοκιμές για να μπορέσετε να τη φέρετε και εσείς στα μέτρα σας.
 

Tips

1. Αλεύρι
Αν έχετε ξεμείνει από απλό αλεύρι και Baking Powder μπορείτε να το αντικαταστήσετε με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, προτιμώ πάντως το απλό αλεύρι με Baking powder γιατί έχω την αίσθηση ότι γίνεται πιο αφράτο εσωτερικά.
Το αλεύρι μπορεί να είναι λευκό ή ολικής ή και τα δύο.
Το καλαμποκάλευρο του δίνει ωραίο χρώμα και πιο γλυκιά  γεύση. Προτιμώ όμως να βάζω λίγο γιατί το πολύ νομίζω το κάνει πιο λασπερό εσωτερικά.

2. Τυρί
Μπορείτε να βάλετε περισσότερο από αυτό που αναφέρω στη συνταγή. Κανονική ποσότητα είναι 1 κεσεδάκι τριμμένη φέτα - 1 κεσεδάκι τριμμένα τυριά. Θα μπορούσατε επίσης να είναι μόνο φέτα ή μόνο κίτρινα τυριά. Αν βάλετε μόνο κίτρινα τυριά θα χρειαστείτε σίγουρα μεγαλύτερη ποσότητα και καλό είναι να υπάρχουν και κάπως πιο έντονες γεύσεις όπως παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι.
Ανάλογα με το πόσο αλμυρά είναι τα τυριά προσέξτε το αλάτι.

3. Αβγά
Αν θέλετε την τυρόπιτα πιο αφράτη αυξάνεται τα αβγά, αν τη θέλετε πιο βαριά τα ελαττώνεται. Την έχω κάνει και μόνο με ένα αβγό γιατί μόνο αυτό είχα στο ψυγείο, μια χαρά ήταν απλά η σύστασή της ήταν πιο βαριά.

4. Ταψί
Εκτός από το λάδι-καλαμποκάλευρο-σιμιγδάλι μπορείτε να το πασπαλίσετε και ή με τριμμένη φρυγανιά. Σε αυτή την περίπτωση τα κορίτσια που όπως σας ανέφερα τρελλαίνονται να καθαρίζουν ότι απομένει τρελλαίνονται ακόμη περισσότερο. Το σιμιγδάλι πάντως είναι αυτό που κάνει την καλύτερη κρούστα και καλό θα ήταν να μην το παραλείψετε.

5. Εννοείται ότι μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορες προσμίξεις όπως μαιντανό, ελιές, ντοματίνια, αλλαντικό σε κομματάκια ή άλλο σας φέρει η έμπνευση...

   Περί ορέξεως ... τυρόπιτα :)
 ciao