around AthensΠαιδική χαρά, Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Παιδική χαρά, Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Τo Σάββατο το πρωί ήμασταν και εμείς εκεί, στο demo λειτουργίας του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Το Κέντρο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό και μέσα από το τετραήμερο πρόγραμμα metamorphosis έδωσε μια πρώτη εικόνα για το πως είναι ένα πάρκο με προσεγμένους χώρους και καλή οργάνωση, γεμάτο ερεθίσματα τέχνης, αρχιτεκτονικής και πολιτισμού. Είδαμε ένα χώρο υψηλής αισθητικής ο οποίος πληρεί προδιαγραφές και προκαλεί υψηλές απαιτήσεις ποιότητας στους επισκέπτες του. Είναι πράγματι ένα Κέντρο Πολιτισμού που μπορεί να καλλιεργήσει και να εκπαιδεύσει τον κόσμο στο κομψό και ποιοτικό θέτοντας τον πήχη πολύ ψηλότερα από ότι έχουμε συνηθίσει. Αυτό το τετραήμερο μας έδειξε ότι και εμείς μπορούμε να το έχουμε και πρέπει να το ενθαρρύνουμε, να το ζητάμε αλλά κυρίως να το προστατεύουμε όταν έρθει στα χέρια μας . . .

Δεν θα σας πω για τη Λυρική, τη Βιβλιοθήκη, το κανάλι, τα δρώμενα και την απίστευτη οργάνωση γιατί νομίζω ότι έχουν όλα ειπωθεί, γραφτεί και πολυφωτογραφηθεί. Το μόνο που έχω να προσθέσω, βλέποντάς από έξω τα κτίρια, είναι ότι είμαι fun των ελαφρώς πιο καμπυλωτών κατασκευασμάτων, ταιριάζουν πιο πολύ στη φύση μου (αν προσέξατε τους κάδους απορριμάτων… myFavourite). Ειδικός όμως δεν είμαι και σε καμία περίπτωση το σχόλιο μου δεν θέλει να μειώσει το υπέροχο αποτέλεσμα οπότε συνεχίζω με κάτι που έχω μεγαλύτερη εξειδίκευση.

Θα σας μιλήσω μόνο για μια ακρούλα του πάρκου … την παιδική χαρά.

Άλλοι παίξανε, άλλοι δεν την προσέξανε εμένα με ενθουσίασε. Προφανώς επισκιάζεται από τα πολλά που υπάρχουν γύρω της και κανείς δεν προλαβαίνει να μιλήσει για αυτήν οπότε είπα να της δώσω για λίγο τα φώτα.

Είναι μια παιδική χαρά αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και λιτής αισθητικής. Απλά παιχνίδια με φυσικά υλικά, φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο που αφήνουν ελεύθερη τη φαντασία του παιδιού για την ανακάλυψη και τη δραστηριότητα.

Τα παιχνίδια είναι τοποθετημένα σε άμμο ή χαλίκι έχοντας ξεχωριστά το κάθε ένα το δικό του άνετο χώρο, το δικό του ενημερωτικό ταμπελάκι και περιβάλλονται από φυτά τα οποία είναι αλήθεια ότι έχουν κάποια χρόνια μπροστά τους για να μας προσφέρουν σκιά.

MyFavourite η αντλία νερού. Κατενθουσιάστηκα !!!



Διαδρομές ισορροπίας
, περπατώντας ή χοροπηδώντας.

Οι δοκοί ισορροπίας είναι ένα εντυπωσιακό σύστημα αλλά κάπως επικίνδυνο αν δεν λειτουργήσει ομαδικά. Οι δοκοί κουνιούνται ανάλογα με το βάρος και τη θέση του μικρού ακροβάτη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παραβολικοί δίσκοι ήχου. Εξαιρετικά ενδιαφέρον.
Όχι ότι καταφέραμε κάτι αποτελεσματικό 🙂  good luck next time.

 

 

 

Ξεχνάμε συχνά με πόσο απλά και λιτά πράγματα μπορούν να παίξουν τα παιδιά παρόλο που ζουν σε μια εποχή που βομβαρδίζονται από φαντεζί ερεθίσματα αμφιβόλου ποιότητας.

Χρειαζόμαστε τέτοιες παιδικές χαρές για να εκπαιδευτούν τα παιδιά μας στο ωραίο και στο λειτουργικό.

Μπορεί να ακούγεται “παντεσπάνι στο λαό” όταν όχι ωραίες ενδιαφέρουσες παιδικές χαρές αλλά ούτε καν παιδικές χαρές συντηρημένες δεν έχουμε, όμως πρέπει να έχουμε απαιτήσεις και μάλιστα υψηλές απαιτήσεις για να καταφέρουμε κάτι. Να ξέρουμε τι μας λείπει και τι χρειαζόμαστε και που ξέρεις μπορεί κάτι να γίνει. Όπως με την πρωτοβουλία “Παραδείγματος Χάριν“, μια ΜΚΟ που αναπλάθει παιδικές χαρές στην Αθήνα.

Ας περιβάλλουμε τα παιδιά μας με ενδιαφέροντα, όμορφα, ποιοτικά πράγματα. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα μάθουμε να επιζητούν το καλύτερο στη ζωή τους.

Ciao

 

Εγγραφή

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για τα καινούρια μου άρθρα.

    Your Email (required)