Travel DiariesΠού να μείνεις στα Χανιά
where To Stay In Chania

Πού να μείνεις στα Χανιά

Κάθε φορά που ένας φίλος σκέφτεται να ετοιμάσει βαλίτσα για Χανιά με ρωτάει που να μείνει.
Μεγάλη πόλη, μεγάλος νομός, πολλές επιλογές, εγώ στο φάρο θα θελα, αλλά κοίτα να δεις, δεν τον δίνουν για sleep-over.
Για να μην τα λέω λοιπόν κάθε φορά, ας τα γράψω να είναι έτοιμα για τον επόμενο που θα ρωτήσει.

Το που θα κλείσεις ξενοδοχείο εξαρτάται από το είδος των διακοπών που έχεις στο μυαλό σου

Τι θέλεις να βλέπεις όταν ξυπνάς?
Πόση ησυχία ή φασαρία αντέχεις?
Πόσα χιλιόμετρα ή πόσα βήματα θέλεις να γράψεις?

Πιάσε ένα χάρτη και πάμε να σε προσανατολίσω λίγο μέχρι να αποφασίσεις πως θέλεις να περνάς τη μέρα σου.

Βλέπεις την πόλη?
Αν κρατάς σωστά το χάρτη, δεξιά έχεις μια στρογγυλή χερσόνησο και αριστερά δύο μακρουλές.
Όχι το διευκρινίζω, γιατί θυμήθηκα κάποιον που στο γάμο μας τον έπιασε ανάποδα με αποτέλεσμα να φύγει προς την άλλη κατεύθυνση.

Ξεκινάμε από την καρδιά των Χανίων…

Παλιά Πόλη

old city of ChaniaΗ παλιά πόλη, απλώνεται γύρω από το ενετικό λιμάνι.
Γνωστή, πανέμορφη, γοητευτική.
Ένας φάρος, ένα πρώην τζαμί, μια συναγωγή, μια εκκλησία με καμπαναριό και μιναρέ ταυτόχρονα και πολλά ατελείωτα στενά, στενούτσικα στενάκια.

Όνειρο δικό μου, να κοιμηθώ λέει σε ένα δωμάτιο επάνω στο λιμάνι και να χαζεύω την κίνηση και τη θάλασσα από το χάραμα μέχρι τη νύχτα. Να ξυπνάω πρωί-πρωί, να πίνω καφέ και να περπατάω στα πλακόστρωτα σαν να έμενα από πάντα εκεί, κλέβοντας κουβέντες από ανοιχτές πόρτες.

Φυσικά το να μείνεις στην παλιά πόλη, συνοδεύεται με φασαρία και κόσμο που περνοδιαβαίνει τις περισσότερες ώρες. Το αυτοκίνητο επίσης πιθανότητα δεν θα φτάνει μέχρι την είσοδο του ξενοδοχείου οπότε θα δυσκολευτείς λίγο με τα μπαγκάζια.

Αν επιλέξεις το λιμάνι για διαμονή, παρκάρεις το αυτοκίνητο πιο έξω και το παίρνεις μόνο για μπάνιο και εκδρομές.

Αν με ρωτάς εμένα, θα το έκανα 🙂 Αλλά εγώ δεν είμαι αντικειμενική γιατί είμαι χορτάτη από Χανιά και Κρήτη και παραλίες, έχω βρει τις δικές μου γωνιές και έχω φτιάξει τις δικές μου μικρές συνήθειες.

Νομίζω ότι η επιλογή αυτή κάνει για ονειροπόλους, ζευγάρια ή για off season

Νέα Πόλη

agora chaniaΈξω από την παλιά πόλη απλώνεται η κανονική πόλη.

Εδώ η διαμονή σου θα είναι αστική

Πχ κοντά στην πλατεία 1866, στη Δημοτική αγορά ή στον Κήπο.

Η πρόσβαση σου στο λιμάνι είναι σχεδόν αυτή που θα είχες αν έμενες μέσα στην παλιά πόλη και το παρκάρισμα σου θα είναι στα ίδια σημεία. Ίσως να μην έχεις το feeling των διακοπών μένοντας σε ξενοδοχείο πόλης αλλά όλα βρίσκονται ένα τσουπ γύρω σου. Βολικό αν θέλεις να κινείσαι και εντός και εκτός.

Αν θέλεις κοντά το λιμάνι αλλά δεν θέλεις να πηγαινοφέρνεις βαλίτσες με αυτό το γκρου γκρου γκρου επάνω στο πλακόστρωτο

Πληροφορίες για σημεία παρκαρίσματος θα βρεις στο portal του Δήμου  ή στο γραφείο τουρισμού (Μυλωνογιάννη 53).

Αν καταφέρεις και οργανώσεις το πρόγραμμα σου αντίθετα από τις ώρες που κινείται ο περισσότερος κόσμος, θα είσαι σούπερ.
Εμείς συνήθως πάμε για μπάνιο πρωί και επιστρέφουμε στην πόλη κατά τις 2 μόλις κλείνουν τα μαγαζιά και αδειάζει το κέντρο. Αποφεύγεις έτσι την κίνηση και βρίσκεις και πιο εύκολα θέση. Το μεσημέρι το λιμάνι συνήθως δεν έχει πολύ κόσμο. Αν και βγάζει μια λάβρα εκείνη την ώρα, εγώ το ευχαριστιέμαι έτσι λίγο πιο ήσυχο.

Κάποιες άλλες φορές φεύγουμε αργά το μεσημεροαπόγευμα από την πόλη όταν αρχίζουν οι περισσότεροι να επιστρέφουν και καθόμαστε μέχρι το σούρουπο στη θάλασσα. Εκεί συνήθως έχουμε ένα θεματάκι με το παρκάρισμα την ώρα που οι υπόλοιποι κατεβαίνουν για τη βραδινή τους βόλτα.

Νέα Χώρα

neaChora chania

Περπατώντας δυτικά από το ενετικό λιμάνι, συναντάς τη Νέα Χώρα.

Αστική παραλία εντός πόλης με ταβερνάκια και κουβαδάκια

Μικρά, μας έπαιρνε η γιαγιά μου και τα τέσσερα ξαδερφάκια μαζί, φώναζε μια κούρσα (ταξί) και του έλεγε “στο κονοστάσι”. Μας ξεφόρτωνε έξω από ένα εικονοστάσι και μας κατέβαζε στην παραλία με τα ταπεράκια της, τα ταψιά της και τα τζάνερα της. Ο παππούς, μας περίμενε με μια μπύρα για αυτόν και πατάτες τηγανητές για εμάς στη Αφρικάνα (ταβέρνα Αχιλλέας σήμερα)

 

Χαλέπα

chalepaΗ παλιά αριστοκρατική συνοικία της πόλης, ανατολικά των Χανίων.
Όμορφο μέρος, αν και δεν έχει πια την αίγλη που είχε. Ντόπιοι, αρχοντικά και το σπίτι του Βενιζέλου.

Εδώ θα βρεις ησυχία

Αν σου αρέσει το περπάτημα φτάνεις και μέχρι το λιμάνι.
Προχωράς παράλληλα με το νερό και σταματάς για ένα χάζεμα θάλασσας κάτω από τη Βίλα Κούνδουρου. Αν τραβήξεις ευθεία επάνω βγαίνεις στα Δικαστήρια, κεντρικό σημείο της πόλης με καφετέριες. Αν συνεχίσεις στη θάλασσα φτάνεις στο Κουμ Καπί, περπατάς προς την Πύλη της Άμμου και προσεγγίζεις την ανατολική πλευρά του λιμανιού. Αρκετούτσικα βήματα αλλά doable.

Ταμπακαριά

tabakariaΚάτω από τη Χαλέπα βρίσκονται τα Ταμπακαριά. Παραθαλάσσια περιοχή με πρώην βυρσοδεψία, η οποία τώρα τελευταία άρχισε να ανακαινίζεται. Να ξέρετε ότι αν δεν είχαν στραβώσει τα πράγματα με τον κορονοιό, σύντομα θα έφερνε σε μικρή Βενετία.
Ίσως και να παραείναι ήσυχα, ίσως και λίγο έρημα αφού το μέρος δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη πλήρως. Παρόλο που boutique hotels ξετσουμίζουν, έχει ακόμη και αρκετά μισογκρεμισμένα.

Θυμηθείτε αυτή την περιοχή στο μέλλον

Εδώ θα βρεις την κλασσική ταβέρνα το Θαλασσινό αγέρι σε τέλειο σημείο καθώς και την Κουλούρα. Μια φυσική πισίνα ανάμεσα σε βράχια που οι ντόπιοι κάνουν βουτιές.

Τα Ταμπακαριά τελειώνουν στην περιοχή της Αγίας Κυριακής. Μια ήσυχη γωνιά με καναδύο ταβερνάκια η οποία βρίσκεται σε μια νοητή ευθεία κάτω από τους Τάφους των Βενιζέλων.

Πέρα από την πόλη

Αν προτεραιότητα σου είναι το μπάνιο, η χαλάρωση, μεγάλα ξενοδοχεία και όλη μέρα παραλία τότε θα πρέπει να κατευθυνθείς έξω από την πόλη.
Ας το χωρίσουμε σε ανατολικά και δυτικά.

Είπαμε, κρατάς σωστά το χάρτη έτσι? Έχουμε φτάσει ανατολικά της πόλης και έχουμε σχεδόν μπει στο Ακρωτήρι.

Ανατολικά

Εδώ βρίσκεται η χερσόνησος του Ακρωτηρίου.

Βολεύει αν θέλεις ησυχία

Είναι το μέρος με τα καλύτερα σπίτια των ντόπιων. Έχει τους τάφους των Βενιζέλων με καταπληκτική θέα. Τις γνωστές μεγάλες καφετέριες με τα τεράστια γλυκά, το λιμάνι της Σούδας, το αεροδρόμιο και τη Νατοϊκή βάση. Μην απορήσεις αν ακούς μαχητικά να περνάνε συχνά από πάνω.

Καλαθάς – Σταυρός
kalathasΑυτές οι δύο αμμουδερές παραλίες συγκεντρώνουν τα περισσότερα ξενοδοχεία της περιοχής και απέχουν από το κέντρο 15 χιλιόμετρα, περίπου 25 λεπτά με το αυτοκίνητο.
Ο Σταυρός είναι η παραλία που χόρεψε το συρτάκι του ο Άντονι Κουίν στο Zorba the greek.
Ο Καλαθάς είναι μια λιγότερο οργανωμένη παραλία με καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα. (* ήταν μια λιγότερο οργανωμένη παραλία – καλοκαίρι 2021 γέμισε ξαπλώστρες-γέμισε κόσμο και γέμισε αυτοκίνητα. Το ωραίο ηλιοβασίλεμα παραμένει)
Κοντά τους βρίσκονται τα Κουνουπιαδιανά, μέρος στο οποίο θα βρεις να φας και είναι ήσυχο το βράδυ.

Μαράθι
Η παραλία που έδειχνε πάντα το Μητσοτάκη να κάνει μπάνιο. Δεν θυμάμαι αν έχει και ξενοδοχεία αλλά σου δίνω το tip ότι αν φυσάει παντού τότε αυτή είναι η παραλία σου. Μόνο μειονέκτημα ότι παραέχει πολλά παιδάκια και κουβαδάκια.

Σειτάν λιμάνι με δύσκολη κατάβαση.
seitan limaniΕγώ ακόμη δεν έχω πάει. Μην μου πας με παντόφλα και φορτωμένος. Αν το αποφασίσεις δοκίμασε νωρίς το πρωί.

Και επειδή γκουγκλάροντας πιθανότατα να δεις και ένα πανέμορφο παραλιάκι που λέγεται Μαχαιρίδα απλά να σου πω ότι είναι γυμνιστών. Μην πας με τα κουβαδάκια σου.

Από Ακρωτήρι πιάνεις εύκολα Εθνική είτε για Φαλάσαρνα είτε για Ρέθυμνο.

Καλύβες – Αλμυρίδα- Γεωργιούπολη.
Μέρη με πολλά ξενοδοχεία. Βολεύουν για εκδρομές προς την υπόλοιπη ανατολική Κρήτη και κάνουν για ήσυχες οικογενειακές παραθαλάσσιες διακοπές.

Δυτικά

Αφήνοντας την πόλη από την άλλη πλευρά …

Άγιοι Απόστολοι
agioiApostoloi beachΗ πρώτη και πιο κοντινή παραλία έξω από την πόλη, ονομάζεται και Μακρύ Τοίχος. Εδώ, όπως και στη Νέα Χώρα έχουν πλατσουρίσει όλα τα χανιωτάκια όταν ήταν μικρά.
Αποτελείται από 4 κολπάκια. Όπου και να μένεις να ξέρεις ότι και με αέρα όλο και κάποιο θα σε βολέψει.
Επικοινωνεί εύκολα με το κέντρο της πόλης με αστικό λεοφορείο (πλατεία 1866).

Καλαμάκι – Σταλός – Αγία Μαρίνα – Πλατανιάς
agiaMarinaΜετά τους Αγίους Αποστόλους δεν σε βγάζει το τουριστικό λεωφορείο, χρειάζεσαι ΚΤΕΛ.
Συνεχίζει ένας δρόμος πολλών χιλιομέτρων με περιοχές που έχουν ενωθεί μεταξύ τους σε μια σειρά από αλλεπάλληλα ξενοδοχεία που φτάνει μέχρι τον Πλατανιά.
Εδώ η περιοχή είναι καθαρά τουριστική, και όσο πιο προς τον Πλατανιά πλησιάζεις τόσο περισσότερο γίνεται.
Μεγάλα all inclusive ξενοδοχεία, πισίνες, μικρότερα και μεγαλύτερα beach bar, pool bar, καφετέριες, ταβέρνες και club.
Άλλα πιο ήσυχα, άλλα πιο στημένα.
Καμία σχέση όμως με Χερσόνησο, Μάλλια, Φαληράκι. Παρότι έχει έντονο το στοιχείο του ξένου τουρισμού, πολλοί ντόπιοι έρχονται εδώ και τα μαγαζιά δεν απευθύνονται μόνο σε ξένους τουρίστες.

Η παραλία από κάτω είναι αμμουδιά, ανάβαθη και στους βόρειους ανέμους σηκώνει κύματα Χαβάης. Στα παιδιά αρέσει. Πρόσεχε τις σημαίες και τους ναυαγοσώστες. Στα ήσυχα δεν της το χεις αλλά έχει πνιγεί κόσμος εδώ. Αν δεν έχεις πρόβλημα με το τουριστικό τη θεωρώ βολική περιοχή να μείνεις. Είσαι κοντά στα Χανιά, είσαι σε ζωή και κίνηση και φεύγεις εύκολα για Φαλάσαρνα, Ελαφονήσι ή Μπάλο.

Γεράνι – Κίσσαμος
Ξενοδοχεία θα βρεις και πιο πέρα από τον Πλατανιά μέχρι την άκρη της Κρήτης αλλά εκεί έχεις πια απομακρυνθεί. Βολικό για εξορμήσεις ή relax.

Ο νομός Χανιών έχει και πολλά άλλα μέρη, ορεινά και θαλασσινά. Νομίζω όμως αυτά θα γίνουν ορμητήριο σου από τη δεύτερη φορά.

Και αν δεν σε κάλυψαν όλα τα παραπάνω στείλε μου μνμ ή dm ή msg και πες μου πως θέλεις τις διακοπές σου μήπως σκεφτώ κάτι άλλο.
Ciao

Εγγραφή

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για τα καινούρια μου άρθρα.

    Your Email (required)