FoodΜπισκοτάκια
μπισκοτάκια

Μπισκοτάκια

Μπισκοτού δεν ήμουν και μπισκοτού έγινα… έτσι γίνεται υποθέτω όταν έχεις παιδιά. Παλιά μου φαινόταν μεγάλη βαβούρα να κάνεις μπισκότα.. άσε που δεν είχα και ποτέ υλικά. Όχι μόνο δεν είχα υλικά δεν αγόραζα καν μπισκότα.

Αρχισα να φτιάχνω με τη μικρή για να παίζουμε αλλά σιγά-σιγά άρχισαν να μου αρέσουν, να γίνομαι πιο γρήγορη και να μην μου φαίνεται βουνό η διαδικασία. Εφοδιάστηκα λοιπόν με διαφορες μπισκοτολύσεις. Μπισκότα της νοικοκυράς αλλά και μπισκότα της.. τεμπέλας 🙂

Ξεκινάμε με handmade μπισκότα και συνεχίζουμε με έτοιμες, μισοέτοιμες και τελείως έτοιμες λύσεις 😉

Μπισκότα με λεμόνι και τζίντζερ

[ Από το βιβλίο της εβίτας παπαχαραλάμπους delicious cookies όνομα και πράμα.. 🙂 με μικρές αλλαγές. Την κανονική συνταγή μπορείτε να τη βρείτε στο βιβλίο ]

170 gr βούτυρο (αγαπημένο στη γεύση το lurpak)
100 γρ. ζάχαρη κανονική
1 αυγό
λίγο αλάτι – 1/2 κουταλάκι γλυκού σόδα
2 κγ τζίντζερ (αν τα μπισκότα είναι και για παιδάκια 🙂 ίσως και λίγο λιγότερο τζίντζερ)
230 γρ. αλεύρι (αν δεν ξεκολάει από τα χέρια σας προσθέτετε λίγο ακόμη στο τέλος)
ξύσμα από ένα λεμόνι

Χτυπάτε το βούτυρο και τη ζάχαρη για κάποια ώρα και μετά προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά με τη σειρά που γράφονται. Απλώνεται στο ταψί αραιά γιατί φουσκώνουν. Ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 για 20 λεπτά περίπου. Το χρόνο θα τον βρείτε με δοκιμή γιατί εξαρτάται από το μέγεθος των μπισκότων.

Αυτή η ζύμη με έκανε να παραβώ τον κανόνα “δεν δοκιμάζουμε τη ζύμη γιατί έχει ωμό αβγό”. Θυμήθηκα την εποχή που ήμουν μικρούλα και τότε “δεν πείραζε” να τρώμε τη ζύμη πριν το ψήσιμο. Ήταν τόσο γλυκιά η ανάμνηση του μπωλ με τα υπολείματα από τα γλυκά που έφτιαχνε η μαμά μου που δεν άντεξα όταν μου είπε η κόρη μου … “μαμά μπορώ να δοκιμάσω?”… της είπα θα δοκιμάσουμε αυτό που θα μείνει στο μπωλ. Χωθήκαμε και οι δύο με κουτάλια και χέρια και μπορώ να πω ότι ήταν απίστευτη.. ήταν πιο ωραία και από τα ψημένα μπισκότα… ( βέβαια βρήκα το μπελά μου και τώρα σε κάθε γλυκό πρέπει να εξηγώ πάλι… αλλά χαλάλι άξιζε τον κόπο 🙂 .

Μπισκότα betty crocker – chocolate chip
Αυτή είναι μια μισοέτοιμη λύση. Δεν είναι και τελείως home made.. αλλά λες ότι έκανες και εσύ κάτι.

Είναι ένα έτοιμο μίγμα στο οποίο προσθέτεις λίγο λάδι, λίγο νερό και ένα αβγό, ανακατεύεις με κουτάλι.. και έχεις πολύ-πολύ ωραία μπισκότα έτοιμα σε 10 λεπτά (αν θυμάμαι καλά).
Έχουν το καλό ότι η μικρή μου μπορεί να τα ανακατέψει μόνη της με ένα κουτάλι και να φτιάξει τη ζύμη κάτι που δεν μπορεί να κάνει στις συνταγές με μίξερ. Έτσι αισθάνεται ότι τα έκανε όλα μόνη της. Επίσης τα όχι και τόσο well-formed μπισκοτάκια που φτιάχνει στρογγυλεύουν πολύ στο ψήσιμο και έτσι μοιάζουν με αυτά των .. “μεγάλων”.

Τα βρίσκεις στο βασιλόπουλο εκεί που έχει υλικά για γλυκά. Εχει και άλλα γλυκά τέτοιας φιλοσοφίας τα οποία δεν έχουμε δοκιμάσει. Αυτά πάντως είναι απίθανα.. σαν σπιτικά και με πολύ ωραία κομμάτια σοκολάτας χωρίς όμως να μπουχτίζεις στη σοκολάτα (ναι κάποιοι το παθαίνουν αυτό 🙂 )

Μπισκότα από τη “Χρυσή ζύμη”

αν δεν προλαβαίνεις ούτε τη ζύμη να ανακατέψεις υπάρχει και πιο απλή λύση .. τα κατεψυγμένα μπισκότα.. της χρυσής ζύμης..

Έχω δοκιμάσει το λεμόνι & κομματάκια λευκής σοκολάτας και είναι φανταστικό (αν είσαι λεμονού). Δυστυχώς δεν το βρίσκω στο βασιλόπουλο αλλά μου είπαν ότι το έχει στο θανόπουλο που είναι πιο μακριά μου. Στο βασιλόπουλο βρίσκω τα άλλα δύο, τα οποία κάθονται στην κατάψυξή μου και δεν τα έχω δοκιμάσει ακόμη.  Η φίλη μου η Άρτεμις πάντως που μου τα πρότεινε (μεγάλη νοικοκυρά και μαγείρισσα) μου είπε ότι χρειάζονται έξτρα χρόνο για ψήσιμο από αυτό που λέει η συσκευασία.

Κουλουράκια βουτύρου αλατίνη

και τέλος… αν δεν προλαβαίνεις ούτε να φουρνίσεις.. υπάρχουν πάντα έτοιμα κουλουράκια. Τι μπισκοτάκια, τι κουλουράκια.

Τελευταία αγαπημένα που έχουν γίνει μανία είναι τα κουλουράκια βουτύρου αλατίνη. Δοκιμάσαμε και τα μουστοκούλουρα.. πολύ ωραία αλλά πάαααααρα πολύ spicy οπότε δεν τα προτιμώ για παιδιά. Η μικρή μου είπε μαμά αυτά έχουν πιπέρι  ? (την έκαψε το γαρύφαλλο).

 

 

Ciao

Εγγραφή

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για τα καινούρια μου άρθρα.

    Your Email (required)