KidsMini Europe: The spirit of EU
mini Europe - Brussels

Mini Europe: The spirit of EU

Λίγο έξω από τις Βρυξέλλες, υπάρχει ένα μινιόν χωριουδάκι, αφιερωμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το  πνεύμα και την ιστορία της Ένωσης, μας αποκαλύπτουν σιγά-σιγά, σε μια μεγάλη βόλτα, οι 350 μινιατούρες γνωστών μνημείων, εκπληκτικής λεπτομέρειας, από όλα τα κράτη-μέλη.

Έχει πλάκα να κοιτάς αφ’υψηλού τους μύλους το Δον Κιχώτη από την Μάντσα, να βλέπεις τον πύργο του Eiffel πιο πέρα από τον πύργο της Πίζας και με το πάτημα ενός κουμπιού να γκρεμίζεις ξανά το τείχος του Βερολίνου. Και όλα αυτά κάτω από ένα μεγάλο Atomium, το μόνο έκθεμα σε φυσικό μέγεθος και στην πραγματική του θέση.

Η βόλτα ξεκινάει από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το κτίριο-σύμβολο της ΕΕ, το Βerlaymont, αυτό με τις 4 ακτίνες που υπάρχει και στο logo της.

Αμέσως μετά, σε φέρνει στη μακέτα του σπιτιού του Jean Monnet. Εκεί, γράφτηκε ένας λόγος που ακούστηκε ακριβώς σαν σήμερα πριν από 70 χρόνια και έθεσε τις βάσεις για αυτό που αργότερα εξελίχθηκε στην ΕΕ.

Europe will not be made all at once , or according to a single plan. It will be built through concrete achievements which first create a de facto solidarity. The coming together of the nations of Europe requires the elimination of the age-old opposition of France and West Germany, Schuman Declaration 9.5.1950

9th May- EE birthdayΓι’αυτό η 9η Μαίου είναι η μέρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τα γενέθλια της. Ονομάζεται και Schuman day από τον Γάλλο υπουργό εξωτερικών Robert Schuman που εκφώνησε το λόγο.

Προσοχή! Μεταξύ του πολιτικού Schuman και του μουσικού Schumann υπάρχει ένα n διαφορά.

Η μπλε της σημαία έχει δώδεκα κίτρινα αστέρια, σύμβολο της τελειότητας.

Ύμνος της, η Ώδη στη χαρά από τη 9η συμφωνία του Μπετόβεν.

Ακολουθώντας το μονοπάτι, περνάς από εμβληματικά κτίρια ή περιοχές ολόκληρες και αναπαραστάσεις γεγονότων, τα οποία συνθέτουν την ιστορία, τις επιρροές και την εξέλιξη των εποχών που πέρασαν. Γιατί η ΕΕ δεν είναι μόνο γραβάτες, κουστούμια και αποφάσεις. Είναι κοινές αρχές, μίξη λαών, ιδιαιτερότητες χωρών, με τη σφραγίδα του χρόνου.

Αφού σταθείς στα εκθέματα και αφού πατήσεις το κουμπάκι κάθε χώρας για να ακούσεις τον εθνικό της ύμνο, καταλήγεις στην Ελλάδα.

Η έκθεση, κλείνει με την Ακρόπολη και μια σκηνή από την Οδύσσεια, αναγνωρίζοντας την κληρονομία της αρχαίας Ελλάδας. Ανέπτυξε την φιλοσοφία, την επιστήμη, τις τέχνες, έδωσε τους Ολυμπιακούς αγώνες και γέννησε τη Δημοκρατία. Τις αξίες δηλαδή που βασίζεται η σύγχρονη κοινωνία μας και που αποτελούν το πνεύμα της ΕΕ.

Η mini Europe φτιάχτηκε το 1989 και ξεκίνησε με μακέτες από τις πρώτες 12 χώρες μέλη. Για την Ελλάδα τότε είχε και τη Σαντορίνη, συμβολίζοντας το ότι η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ΕΕ.

Κάθε φορά που μπαίνει μια χώρα στην Ένωση, αυξάνονται οι μακέτες.
Επειδή είναι όμως μια ζωντανή εξελικτική έκθεση έχουν βάλει δίπλα στο Βig Βen ταμπέλες brexit.
Ελπίζω να το αφήσουν σαν κομμάτι της ιστορίας, γιατί πραγματικά το Βig Βen είναι η αγαπημένη μου μινιατούρα.

Οι μακέτες είναι φτιαγμένες σε κλίμακα 1:25 εκτός από τον Βεζούβιο που αν γινόταν 1:25 θα έβγαινε 50 μέτρα.
Η μικρογραφία του ηφαιστείου μου αρέσει πολύ γιατί έχει ένα κουμπάκι που το κάνει να εκρήγνυται,να κουνιέται και να βγάζει καπνούς.
It’s fun.

Στα διάφορα κτίρια έχουν τοποθετηθεί 9000 φιγούρες για να δώσουν ζωή, κίνηση και δράση.
Αναπαριστούν ακόμη και μικρές καθημερινές στιγμές με απίστευτη λεπτομέρεια.EU everyday Life

Και όπως έχω πει, οι Βέλγοι έχουν χιούμορ (είπαμε σύμβολο τους είναι ένα αγοράκι που κατουράει).

Το Pride of Dover, το πλοίο που ένωνε κάποτε την Γαλλία με την Αγγλία (Calais-Dover), πριν φτιαχτεί η υπόγεια σήραγγα της Μάγχης, είναι γεμάτο με ευχούληδες που ταξιδεύουν και τα μαλλιά τους ανεμίζουν, έχει δεν έχει αέρα. Pride of Dover

 

Όπως θα περίμενε κανείς, η πιο ακριβή, λεπτοδουλεμένη μακέτα είναι αυτή της Grand Place, της κεντρικής πλατείας των Βρυξελλών.

Είναι δε τέτοια η λεπτομέρεια της που είναι γραμμένο ακόμη και το logo στα τζάμια της αγαπημένης μου καφετέριας, Le Roi d’Espagne και έχουν βάλει σερβιτόρους να σερβίρουν και πελάτες να κάθονται (το δεξιά κτίριο με τις πράσινες τέντες). Πίσω από αυτά τα παράθυρα έχω κάτσει και έχω χαζέψει προς τα έξω, αμέτρητες φορές.

Roi d'Espagne

Κάθε δεύτερο Αύγουστο, σε αυτή την πλατεία, στρώνεται ένα λουλουδένιο χαλί και φέτος που είναι η χρονιά του αναρωτιέμαι αν θα το απλώσουν.  Σε αυτή τη μακέτα γίνονται συνήθως τα αποκαλυπτήρια του σχεδίου.

Αυτό, το έμαθα από το καταπληκτικό βιβλιαράκι που πήρα δωρεάν στην είσοδο. Έχει πληροφορίες για όλα τα εκθέματα, μαζί με ενδιαφέροντα fun facts για κάθε χώρα.
Για εμένα που είχα ξαναπάει άλλες δύο φορές στη mini Europe και είχα πάρει και τότε ένα τέτοιο βιβλιαράκι ήταν στη λίστα με τα σουβενίρ που ήθελα να φέρω πίσω (είπαμε λατρεύω ότι μοιάζει με παιδικό οδηγό).

Εκπλήρωσα επίσης και ένα παιδικό μου όνειρο. Πάντα ήθελα να πετάξω ένα κέρμα στη Fontana di Trevi. Λένε ότι αν πετάξεις ένα κέρμα στο σιντριβάνι θα ξαναγυρίσεις. Έχω όμως την απορία, εγώ που το πέταξα στη mini Fontana di Trevi, που θα πάω κάποτε ? Ιταλία ή mini Europe?

Fontana di Trevi

Παρόλο που σε αυτό το πάρκο πήγαμε κυρίως για τα κορίτσια και ο Βασίλης που το έβλεπε για πρώτη φορά εντυπωσιάστηκε με όλη την δουλειά που έχει γίνει. Και δεν είναι μόνο η λεπτομέρεια και το πως ακριβώς τα φτιάχνεις όλα αυτά, είναι και οι μηχανισμοί που δουλεύουν ασταμάτητα και που πρέπει να στέκονται εκεί χειμώνα καλοκαίρι και να αντέχουν το κρύο, τη ζέστη, το χιόνι.

Η Μυρτώ είπε: Μαμά τι ωραία που θα ήταν σε κάθε χώρα να έχει ένα πάρκο με όλα της τα αξιοθέατα μαζεμένα.

Tips

miniEuropeView from Atomium

Η mini Europe όπως φαίνεται από την επάνω σφαίρα του Atomium

Όταν κάποτε ξαναταξιδέψουμε, αν βρεθείς στις Βρυξέλλες, όταν ξανανοίξει το πάρκο και αν αποφασίσεις να πας προς τα εκεί, σου έχω κάποια tips.
Το πάρκο βρίσκεται δίπλα στο Atomium.
Χρειάζεσαι ώρες για να τη γυρίσεις. Ακόμη και αν δεν έχεις όρεξη να σπουδαιολογήσεις κάθε κουμπάκι και πληροφορία, αξίζει να την κάνεις τη βόλτα στα γρήγορα.
Αν αποφασίσεις να ανέβεις στο Atomium, πήγαινε νωρίς και ανέβα πρώτα εκεί. Έχει μεγαλύτερες ουρές και μετά τα μέτρα covid-19, μου φαίνεται θα ανεβαίνει ένας-ένας με το ασανσέρ.
Φεύγοντας από την έκθεση μπορείς να παίξεις οικογενειακά quiz.
Αν θέλεις και εσύ quiz σχετικά με την ΕΕ, μπορείς να βρεις εδώ για όλες τις ηλικίες
Μην ξεχάσεις να πάρεις το βιβλιαράκι στην είσοδο

eu quiz

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση πλέον να είναι σε περίοδο κρίσης και αμφισβήτησης αλλά ας μην ξεχνάμε τα καλά που έφερε στον τρόπο ζωής μας. Ακόμη και αν φθίνει η δύναμη της με το πέρασμα του χρόνου, εξακολουθεί να υπάρχει δύναμη στην ένωση. Είναι η πρώτη φορά από τη Ρωμαϊκή περίοδο-Pax Romana, που υπάρχει ειρήνη στην Ευρώπη για πολλά χρόνια, Pax Europae.

Άλλωστε το motto της είναι:

United in diversity

Kαι ακόμη και αν μας απογοήτευσε σε φάσεις, αν την απογοητεύσαμε και εμείς ή ας πούμε δεν ταίριαξε το ταμπεραμέντο μας όλες τις φορές, η στιγμή όπου το Μάρτιο του 2020 ένας Αυστριακός απάντησε σε έναν Τούρκο στον Έβρο

Είναι η πατρίδα μας, είναι ευρωπαϊκά σύνορα

ήταν μια συγκινητική στιγμή. 16/3/2020

Happy birthday EU

Ciao

Εγγραφή

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για τα καινούρια μου άρθρα.

    Your Email (required)