Ουάσινγκτον: Ίδρυμα Smithsonian
Στην καρδιά της Ουάσινγκτον, υπάρχει ένα ίδρυμα αφιερωμένο στη συγκέντρωση και την εξάπλωση της γνώσης. Είναι το διάσημο Ίδρυμα Smithsonian.
Τα κεντρικά του βρίσκονται στο πλάι του τεράστιου παρτεριού που συνδέει το Washington Monument με το Καπιτώλιο στην περιοχή National Mall. Τριγύρω, απλώνονται τα περισσότερα μουσεία του.
Αν κάποια στιγμή βρεθείς εκεί, καλό θα ήταν να συμπεριλάβεις κάποιο από αυτά στη λίστα σου. Είναι μεγάλα μουσεία, ενδιαφέροντα μουσεία, παρουσιασμένα με τον δικό τους παραστατικό τρόπο. Δεν είναι καθόλου βαρετά, αλλά αν προβληματίζεσαι, να σου πω ότι ούτως ή άλλως είναι δωρεάν οπότε μπορείς να μπεις, να δεις και αν δεν θέλεις να φύγεις. Είμαι όμως σίγουρη ότι θα μείνεις. Το 2023 οι συνολικοί επισκέπτες ήταν 17.7 εκατομμύρια, οι 4 από αυτούς ήμασταν εμείς.
Μπορείς να ακούσεις τη συνέχεια εδώ, ο χρόνος αφήγησης είναι 9 λεπτά.
αλλιώς συνεχίζεις την ανάγνωση…
Η ιστορία του Smithsonian Institute, ξεκίνησε από τον James Smithson (1765 – 1829).
Περίεργος αυτός ο Smithson, που ενώ ήταν Άγγλος, άφησε τα λεφτά του και το όνομα του σε μια Αμερική που θαύμαζε, αλλά δεν είχε δει ποτέ του. Να θυμίσω επίσης ότι η Αμερική είχε επαναστατήσει εναντίον της χώρας του, της Μεγάλης Βρετανίας.
Για να κατανοήσεις την προσφορά του, θα πρέπει να θυμηθείς ότι εκείνα τα χρόνια η Αμερικανική, η Γαλλική, αλλά και η Ελληνική Επανάσταση, ήταν πηγή έμπνευσης. Ο αέρας του Διαφωτισμού, ποτισμένος με τις αρχές της ελευθερίας και της γνώσης, απλωνόταν παντού.
Fun Fact | Φαντάζομαι περίεργο θα σου φανεί ότι υπάρχει πόλη στην Αμερική με το όνομα Υpsilanti (ναι από τον δικό μας Δημήτριο Υψηλάντη), η οποία βρίσκεται στο Μίσιγκαν. Είπαμε αέρας διαφωτισμού, επανάστασης και ελευθερίας.
O Smithson πέθανε και άφησε την περιουσία στον ανιψιό του.
Στη διαθήκη όμως έλεγε ότι αν ο ανιψιός μείνει χωρίς κληρονόμους, τότε όλα θα δοθούν στην Ουάσινγκτον και θα γίνουν:
Αn establishment for the increase and diffusion of knowledge among men and be named Smithsonian Institution.
Ένα ίδρυμα δηλαδή, το οποίο θα έχει σκοπό την εξάπλωση της γνώσης και θα φέρει το όνομα του.
Ο ανιψιός πέθανε χωρίς κληρονόμους και ο James Smithson έγινε τελικά ευεργέτης της Αμερικής.
Σε μια Αμερική που πληρώνεις για τα πάντα και παρακαλάς μην αρρωστήσεις και χρειαστείς γιατρό και νοσοκομείο, είναι πραγματικά εντυπωσιακό το ότι μπορείς να δεις τόσα μουσεία δωρεάν (και να γεμίσεις δωρεάν το μπουκάλι σου με νερό, γιατί έχει ψύκτες παντού).
Είναι μια ευκαιρία που αν πας δεν πρέπει να χάσεις, γιατί μαθαίνεις πολλά για την Αμερική και ίσως σε βοηθήσει να την κατανοήσεις κάπως καλύτερα. Δεν μαθαίνεις άλλωστε μόνο για αυτούς, μαθαίνεις συνολικά για την ανθρωπότητα, γιατί έχουν ένα συμπεριληπτικό τρόπο παρουσίασης που σε κάνει να αισθάνεσαι μέρος της.
Το κάστρο SMITHSONIAN
Το κεντρικό κτίριο του ιδρύματος, ονομάζεται Smithsonian Castle και γύρω του έχει τα περισσότερα μουσεία που του ανήκουν.
Αυτό το κτίριο, θα το ξεχωρίσεις γιατί διαφέρει από όλα τα διπλανά του.
Είναι καφέ-κόκκινο και μοιάζει όντως με κάστρο. Γι’ αυτό το φωνάζουν και σκέτο The Castle.
Όσες φορές πέρασα από την περιοχή, πάντα μου τραβούσε το μάτι και μου φαινόταν παραμυθένιο.
Έγραφε πολύ ωραία έτσι κοκκινωπό δίπλα στο γρασίδι, το οποίο Απρίλη μήνα ήταν καταπράσινο.
Info: Tο κόκκινο με το πράσινο είναι συμπληρωματικά χρώματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όταν βρίσκονται δίπλα δίπλα, το ένα τονίζει το άλλο.
Στο Τhe Castle βρίσκεται θαμμένος ο ίδιος ο Smithson, ο ιδρυτής του ιδρύματος.
Ο Smithson όταν πέθανε, αρχικά τάφηκε στη Γένοβα. Εβδομηνταπέντε χρόνια μετά ο Alexander Graham Bell, ο Σκωτσέζος που εφηύρε το τηλέφωνο (αγαπημένη ανακάλυψη), ανέλαβε να τον μεταφέρει στην Αμερική και στο Smithsonian.
Μπορεί λοιπόν, ο Smithson να μην είδε ποτέ του την Αμερική ή τι έγιναν τα λεφτά του, αλλά κοιμάται ήσυχα δίπλα σε όλα αυτά τα θαυμαστά που δημιουργήθηκαν χάρη σε αυτόν.
Σκοπός επετεύχθη!
Να συγκεντρωθεί δηλαδή η γνώση σε ένα ίδρυμα, να σκορπάει το φως της και να έχει και το όνομα του. Είναι τέτοια η συγκέντρωση γνώσης, που εκτός από τα εκθέματα που μπορείς να δεις, υπάρχουν χιλιάδες συρτάρια στις αποθήκες τους, με εκθέματα που δεν μπορείς να δεις. Ανάλογα το μουσείο, μια επίσκεψη στις αποθήκες θα μπορούσε να είναι από πολύ ενδιαφέρουσα/γοητευτική, με στοιβαγμένους πίνακες ή υλικό από τη βιομηχανία του θεάματος και των ανακαλύψεων, έως πολύ creepy. Για να πάρεις μια ιδέα creepiness, μπορείς να ρίξεις μια ματιά σε παλαιότερο άρθρο της LIFO με τίτλο “Στα άδυτα της μυστικής συλλογής του μουσείου φυσικής ιστορίας του ιδρύματος Σμιθσόνιαν“. (Θα σου δώσω ένα hint, αποθηκευμένα έντομα και τρωκτικά).
Εγώ πάντως από όσα μουσεία είδα, μπορώ να πω ότι το ίδρυμα δεν παρουσιάζει απλώς τη γνώση, αλλά την αναδεικνύει. Σε κάνει να τη νιώθεις και να θέλεις να τη μάθεις.
Οι κήποι του κάστρου
Πίσω από το παραμυθένιο κάστρο υπάρχουν όμορφοι κήποι, οι οποίοι ονομάζονται Enid A. Haupt Garden. Στην Enid, από την οποία έχουν πάρει το όνομα, άρεσαν πολύ τα βιβλία, οι κήποι και οι φιλανθρωπίες.
Ο κήπος δεν είναι ένας, αλλά πολλοί, ο καθένας με το δικό του στυλ:
1 ◈ The Moongate Garden | Κήπος εμπνευσμένος από ναό του 15ου αιώνα στην Κίνα (Temple of Heaven). Έχει όντως πύλη (gate) με μια μεγάλη στρογγυλή τρύπα (moon) για να μπεις και καταλήγεις σε μια ήρεμη λίμνη.
2 ◈ The Victorian style | Βικτωριανός κήπος.
3 ◈ The Fountain Garden | Κήπος εμπνευσμένος από την Αλάμπρα (14ος αιώνα)
Το Smithsonian Castle είναι το πρώτο κτίριο του ιδρύματος (1855).
Εδώ φιλοξενείται το Information/Visitor Center.
Info | Δυστυχώς το κεντρικό κτίριο του Smithsonian αυτήν την περίοδο (2023-2024), ανακαινίζεται και δεν μπορείς να το δεις από μέσα. Ελπίζω μέχρι να πας εσύ, να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες.
Τα μουσεία του SMITSHONIAN
Το Smithsonian Institute έχει 21 μουσεία και έναν ζωολογικό κήπο.
Τα 2 μουσεία βρίσκονται στη Νέα Υόρκη. Το ένα εξ’ αυτών φιλοξενεί το τροποποιημένο σηματάκι I love NY που δημιουργήθηκε για την 11η Σεπτεμβρίου.
Info | Το μουσείο Cooper Hewit, το οποίο ανήκει στο Smithsonian και βρίσκεται στην Νέα Υόρκη είναι το μόνο μουσείο του ιδρύματος που πληρώνεις είσοδο. F.A.Q.
Στην Ουάσινγκτον βρίσκονται τα 17 μουσεία του Ιδρύματος.
Τα 11 από αυτά θα τα βρεις στο National Μall, στο κέντρο της πόλης.
Μερικά συνδέονται και με υπόγειες σήραγγες, κάτι πολύ βολικό τους πολύ ζεστούς και τους πολύ κρύους μήνες.
Αν και η είσοδος είναι δωρεάν, υπάρχουν κάποια που είναι υποχρεωτικό να έχεις κάνει κράτηση θέσης. Στα υπόλοιπα βολικό θα ήταν να έχεις κάνει. Θέση κλείνεις on-line από το site κάθε μουσείου.
Να θυμίσω ότι σε όλα τα μουσεία περνάς αυστηρούς ελέγχους σαν αεροδρόμιο, δεν επιτρέπονται τα όπλα και σε μερικά δεν επιτρέπεται και η τσίχλα.
Εμείς είδαμε τα 5 πρώτα σε επισκεψιμότητα και το Post Museum:
1 ◈ Natural History (1858) | Το πρώτο Μουσείο του Ιδρύματος, 4.4 εκατομμύρια επισκέπτες για το 2023.
2 ◈ American History Museum (1964) | 2.1M επισκέπτες.
3 ◈ Air and Space (1946) | 1.9Μ επισκέπτες F.A.Q.
4 ◈ Zoo (1889) | 1.9 Μ επισκέπτες. F.A.Q.
5 ◈ Museum of African American History and culture (2016) | Το νεότερο μουσείο του ιδρύματος, άνοιξε το 2016, 1.6 Μ επισκέπτες. F.A.Q
6 ◈ Post Museum (1993) | 170.000 επισκέπτες.
Θα σας ξεναγήσω σιγά-σιγά σε όλη αυτήν τη γνώση, μέσα από τα επόμενα post.
Όπως λένε όμως:
We don’t see things as they are, we see things as we are.
Εγώ θα σταθώ για κάθε ένα από αυτά, σε ό,τι με άγγιξε και με έβαλε σε σκέψεις.
Είναι άλλωστε τόσο μεγάλα, που δεν θα μπορείς να εστιάσεις στα πάντα.
Είμαι σίγουρη πως αν πήγαινες εσύ, θα έφερνες πίσω ένα τελείως διαφορετικό κομμάτι της ίδιας ιστορίας. Μέσα από τη δική μου περιπλάνηση, ελπίζω να σε βοηθήσω να διαλέξεις τι θα ήθελες να δεις.
Υ.Γ. 1 Άλλα μουσεία του ιδρύματος που δεν προλάβαμε να επισκεφθούμε, αλλά μπορεί να σε ενδιαφέρουν είναι:
◈ National Museum of the American Indian, σε ένα κτίριο με πολύ ενδιαφέρουσα υφή.
◈ Μουσείο Hirshhorn, Sculpture Garden, ένα κυκλικό κτίριο με ένα παράθυρο που μοιάζει με σχισμή. Κάποιοι λένε ότι μοιάζει με γραμματοκιβώτιο.
Στο μπαλκόνι υπάρχει το άγαλμα ενός τεράστιου μπλε κόκορα, που ίσως καταφέρεις να δεις περνώντας. Λογικά θα έχει και εξαιρετική θέα στο Mall.
◈ Freer Gallery
◈ Arthur M. Sackler Gallery
◈ National Museum of African Art (είναι διαφορετικό από το μουσείο African-American History).
Υ.Γ. 2 Εκτός από τη δική μου ξενάγηση στα μουσεία του Ιδρύματος Smithsonian, βρήκα χρήσιμη και αυτή την ανάρτηση. Αν και πιο παλιά, έχει χρήσιμα tips για το πώς να οργανώσεις την επίσκεψή σου.