FoodPizza Time

Pizza Time

When the moon hits your eye like a big pizza pie …  That’s amore
Tι χαρούμενο, ξένοιαστο ιταλικό τραγούδι 🙂 (Dean Martin) ταίριαζει λίγο και με τον καιρό σήμερα.

Μου αρέσουν πολύ οι πίτσες. Το θυμάμαι ως το αγαπημένο αλλά σπάνιο φαγητό των παιδικών μου χρόνων.

Θυμάμαι τη μυρωδιά της πιτσαρίας που ζήτημα να πηγαίναμε μια φορά το ποτέ. Θυμάμαι και μια φίλη της μαμάς μου που ενθουσιαζόμασταν όταν την επισκεπτόμασταν γιατί έφτιαχνε κάθε φορά πίτσα.  Είχαν μπακάλικο και με τις ακρούλες που περίσσευαν από τα μπαστούνια τυρί που πουλούσαν στο μαγαζί  έφτιαχνε φοβερές πλούσιες πίτσες.

Περίμενα πως και πως να μεγαλώσουν τα παιδιά να φτιάχνουμε πίτσες τα Σάββατα. Για έναν περίεργο λόγο που ίσως ονομάζεται κορεσμός και τα_έχω_όλα αυτό δεν έγινε γιατί τα παιδιά δεν τρελαίνονται για πίτσα (μα πως??) οκ τους αρέσει αλλά δεν το έχουν και σε τίποτα να την αγνοήσουν. Εγώ όμως εξακολουθώ και είμαι μεγάλος fun.

Update 27.01.2019 – Μετά από 5 χρόνια τα κορίτσια μεγάλωσαν αρκετά έτσι ώστε να τους αρέσει να φτιάχνουν τις δικές τους πίτσες και να τις τρώνε με ενθουσιασμό. Πλέον μπορούμε να περνάμε τα σαββατόβραδα μόνοι ή με φίλους και τα κορίτσια ετοιμάζουν αυτοσχέδια πιτσάκια, καλτσόνε δικής τους εμπνεύσεως και ψωμάκια για να τα φάμε παρέα στο τζάκι ή για να δούμε όλοι μαζί κάποια ταινία.
Όνειρο επετεύχθη!
Στα πόσα Σάββατα μπορούμε να το πούμε οικογενειακή παράδοση?

Η συνταγή για τη ζύμη που πάντα μου πετυχαίνει είναι από τη μαμά ενός φίλου μου που δεν είναι όμως πια φίλος μου. Ο φίλος έφυγε η πίτσα έμεινε.

Ζύμη

  • μισό lurpak (125gr)
  • 500ml γάλα
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1.5 φακελάκι μαγιά
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • λίγη ζάχαρη
  • 1 αβγό

Ζεσταίνουμε το γάλα, λιώνουμε το βούτυρο και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε αλεύρι, μαγιά, ζάχαρη, αλάτι και στο τέλος το αβγό.
Το αφήνεις 10 λεπτά να ξεκουραστεί μέχρι να οργανώσεις τα υπόλοιπα υλικά.
Στρώνεις σε αλευρωμένο ταψί
Tip: Αν βάλεις πολύ αλεύρι στο ταψί μοιάζει λίγο με αυτές τις ψημένες στον παραδοσιακό φούρνο.

Υλικά για την πίτσα …

Στρώνουμε πάνω από τη ζύμη κόκκινη σάλτσα. Εγώ προτιμώ σάλτσα για μακαρόνια. Αν δεν έχω δική μου, που συνήθως δεν έχω, αγοράζω τις έτοιμες σάλτσες για μακαρόνια Barilla. Την προτιμώ από την απλή κόκκινη σάλτσα. Η ketsup για εμένα απλά δεν υπάρχει σαν option.

Εμείς όπως βλέπετε και στη φωτογραφία στρώνουμε πίτσα για όλα τα γούστα. Λίγη κόκκινη σάλτσα, πολλή κόκκινη σάλτσα. Αλλού ελιές, αλλού μανιτάρια (στην πίτσα μου αρέσουν περισσότερο τα μανιτάρια κονσέρβας από τα φρέσκα). Τραβάμε και μια φωτογραφία να ξέρουμε που θα βρούμε τι 🙂 και έτσι έχουμε χάρτη για το κόψιμο.

Στο τέλος στρώνουμε το τυρί.

 

Το μείγμα έχει:

  • 1 μέρος reggato
  • 1 μέρος gouda
  • 1 μέρος πορτοκαλί cheddar
  • 2 μέρη μοτσαρέλα

Tips

  1. Συνήθως τα ζυμαράκια που περισσεύουν τα φυλάω στην κατάψυξη και έτσι έχω ανά πάσα στιγμή, για μια ώρα ανάγκης ή λιγούρας, όπως το πει κανείς, λύση για κάποιο γρήγορο πιτσάκι ή μικρά ψωμάκια με παπαρουνόσπορο.
  2. Όταν δεν έχω όρεξη ή χρόνο για να φτιάξω ζυμάρι για πίτσα μετατρέπω σε πίτσα κάθε πίτα αραβική, κυπριακή ή ελληνική 🙂 και υπάρχει πάντα και η έτοιμη λύση pillsbury (είναι καλή).

Ψήνεις στους 180 για μισή ώρα περίπου

 

έτοιμη

κόβεις

 

και φυσικά στο τέλος δεν μένει ΤΙΠΟΤΑ …

Εγγραφή

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για τα καινούρια μου άρθρα.

    Your Email (required)