Μια κουζίνα
στα μέτρα σου
Oι κουζίνες έχουν χρώμα, έχουν χαρακτήρα, έχουν αύρα. Μα πάνω από όλα μια κουζίνα έχει κίνηση και πρέπει να είναι λειτουργική. Να έχει το flow της, που λέμε και στο χωριό μου.
Δυστυχώς πώς να ετοιμάζει φαΐ μόνη της, να αυτοτακτοποιείται και να αυτοκαθαρίζεται δεν έχει βρεθεί ακόμη.
Επειδή έχω κάνει 3 σεμινάρια interior design, επειδή μαζεύω από πάντα αποκόμματα περιοδικών διακόσμησης, αλλά κυρίως επειδή το έχω μεράκι, πάνε 11 χρόνια που αποφάσισα να σχεδιάσω την κουζίνα μου όπως την ήθελα. Και τα συγκέντρωσα σε ένα post, γιατί φίλες συχνά με ρωτάνε.
Μερικές ανοίγουν και ντουλάπια και λένε δεν σε πειράζει να δω λίγο ε? 🙂
Και επειδή είναι καλές φίλες it’s ok, γιατί από μικρή ήθελα να έχω τόσο τακτοποιημένα ντουλάπια ώστε να μην φοβάμαι ποτέ ποιος θα περάσει και θα τα ανοίξει.
Μια κουζίνα βασίζεται στις ανάγκες αυτού που τη χρησιμοποιεί. Εμείς είμαστε μια οικογένεια που μαγειρεύει, χαλάει, φτιάχνει, καθαρίζει. Παιδάκια τρέχουν ανέμελα σκορπώντας ψίχουλα και όλοι ανακατεύονται παντού.
Με βάση αυτές τις ανάγκες σκέφτηκα να κρατήσω τον αρχικό σχεδιασμό μίνιμαλ, με πολλούς κλειστούς αποθηκευτικούς χώρους και όσο πιο ελεύθερους πάγκους γίνεται για να καθαρίζονται εύκολα.
Λατρεύω κάτι υπέροχες κουζίνες με ανοιχτά ράφια και βαριά διακόσμηση αλλά δεν είναι για εμάς, τουλάχιστον όχι σε αυτή τη φάση της ζωής μας. Μια κουζίνα με την πάροδο του χρόνου θα γεμίσει και θα φορτωθεί.
◈ Κλειστή or not κλειστή
ιδού η απορία.
Εγώ την ήθελα κλειστή για να μην απλώνονται οι μυρωδιές στο σπίτι, αλλά μου βγήκε κάτι ενδιάμεσο.
◈ Αν ο προβληματισμός σου είναι η μυρωδιά, κλειστή ή ανοιχτή, προτείνω να επενδύσεις σε καλό απορροφητήρα.
◈ Αν ο προβληματισμός σου για την ανοιχτή κουζίνα είναι η εμφανής αταξία, οι σκέψεις μου και τα tips μου έχουν βασικό γνώμονα ακριβώς αυτό. Πώς θα κρατιέται η κουζίνα σε καλή κατάσταση και πως θα μπορεί να μαζεύεται και να καθαρίζεται ευκολότερα.
◈ Σχήμα
Οι κουζίνες έχουν σχήμα. Μπορεί να είναι διάδρομος, μπορεί να είναι πι, με νησίδα ή χωρίς κ.α.
Για να είναι λειτουργικές, υπάρχουν προκαθορισμένα περιθώρια αποστάσεων στο σχεδιασμό έτσι ώστε ούτε να στριμώχνεσαι αλλά ούτε να διανύεις δρόμο με τα πλυμένα μαρούλια στα χέρια. Δεν προτείνεται δηλαδή να βάλεις ότι σου ‘ρθει όπου σου ‘ρθει.
Υπάρχει ένας κανόνας γνωστός και ως χρυσός κανόνας ή κανόνας του γάμα (Γ) ο οποίος λέει ότι οι εστίες, ο νεροχύτης και το ψυγείο, οι διακριτοί χώροι δηλαδή για αποθήκευση, προετοιμασία και ψήσιμο, θα πρέπει να σχηματίζουν ένα τρίγωνο μεταξύ τους στο οποίο να μην παρεμβάλλονται εμπόδια για να είναι ελεύθερη η κίνηση.
Η διαδικασία, παίρνω-πλένω-κόβω-ψήνω θα πρέπει να ακολουθεί μια δεξιόστροφη φορά αν είσαι δεξιόχειρας ή μια αριστερόστροφη αν είσαι αριστερόχειρας. Εμένα μου βγήκε ανάποδα αλλά όλα συνηθίζονται.
Αυτά τα εργονομικά τα γνωρίζουν οι ειδικοί.
Ο σχεδιασμός της κουζίνα είναι κάτι σαν jenka.
Δεν είναι απλά εφάρμοσα τους κανόνες στο σχέδιο και μου βγήκαν όλα τα κουτάκια στη σωστή θέση. Είναι έβαλα αυτό εδώ που παρέσυρε το άλλο, που κούνησε κάτι άλλο και μου έμεινε αυτό στο χέρι, τι να το κάνω? Γι’αυτό ένας ειδικός που μπορεί να δει σφαιρικά το θέμα, χρειάζεται. Όσοι κανόνες και να υπάρχουν το αποτέλεσμα δεν βγαίνει ακολουθώντας τους πιστά αλλά ζυγίζοντας επιλογές. Τι χάνεις, τι κερδίζεις, τι θα θυσιάσεις.
Εδώ θα σου πω όλα εκείνα τα μικρά που σκέφτηκα αλλάζοντας σπίτια, παρατηρώντας σπίτια άλλων και κρατώντας αποκόμματα περιοδικών από τότε που με θυμάμαι.
◈ Νεροχύτης
◈ Βρες τον πιο μεγάλο και τον πιο βαθύ και τον πιο ίνοξ.
Θέλεις να πλένεις τα ταψιά και τις κατσαρόλες άνετα.
Όταν παρατάς ποτήρια και πιάτα, στο βαθύ νεροχύτη χτυπάνε λιγότερο στο μάτι.
Ίνοξ γιατί η κατσαρόλα από την κόκκινη σάλτσα που θα αφήσεις δεν θα τον λεκιάσει ποτέ. Επίσης γιατί σε ανοιχτόχρωμο νεροχύτη αυτή η κόκκινη σάλτσα, τα πράσινα μαρουλάκια και ότι άλλο τύχει να πέσει φαίνεται πιο πολύ μέχρι να το μαζέψεις. Εκτός φυσικά αν είσαι της άποψης ότι πρέπει να φαίνεται για να το δεις και να το καθαρίσεις άμεσα.
Το είχα πάθει και εγώ. Όταν γέννησα την πρώτη μου κόρη πήρα τα χαλιά άσπρα για να φαίνεται αμέσως λέει η βρωμιά και να εξολοθρεύεται πάραυτα. 13.5 χρόνια μετά φαντάζεσαι πόσο έχω αλλάξει γνώμη. Και τι πείραζε να μας ξέφευγε και καμιά βρωμίτσα κρυμμένη πίσω από κανα μπεζ χαλάκι?
◈ Ο νεροχύτης πρέπει να είναι κοντά στο πλυντήριο πιάτων για να μην τρέχουν νερά κατά τη μεταφορά.
Το πλυντήριο πιάτων όμως, αν μπορείς, όχι δίπλα σε τοίχο γιατί ο τοίχος με τον καιρό γίνεται ένα χάλι από πιτσιλιές (μιλάει η εμπειρία)
◈ Οι περίτεχνες βρύσες με τα εμφανή σπιράλ μαζεύουν περισσότερα άλατα και σκόνη τα οποία καθαρίζονται πιο δύσκολα. Χρήσιμες είναι οι βρύσες που το βρυσάκι τραβιέται έξω γιατί μπορείς να καθαρίσεις νεροχύτη σε δύσκολα σημεία και πάγκο.
◈ Μπορείς να βάλεις ενσωματωμένο dispenser στον πάγκο, δίπλα στη βρύση. Ένα τζάτζαλο λιγότερο στο μάτι και στο γρήγορο καθάρισμα.
◈ Πάτωμα
Αν επιλέξεις ξύλινο, φρόντισε να λουστραριστεί όλο πριν βάλεις τα έπιπλα. Ξέρω το πονάει η ψυχή σου έτσι γυαλιστερό, να αρχίσουν να κουβαλάνε πάνω του κουτιά και να γίνονται συναρμολογήσεις.
1. Αν το κάνεις ανάποδα, θα σου μείνουν αλουστράριστα τα κομμάτια κάτω από τα έπιπλα
2. Συγνώμη που θα σε πικράνω αλλά όπως και να έχει αυτό το γυαλιστερό ξύλινο πάτωμα δεν θα κρατήσει για πάντα. Τα πρώτα δέκα σημάδια θα τα νοιώσεις σαν μαχαιριά στην καρδιά, μετά συνηθίζεις.
Σε ξύλινο πάτωμα δεν μου αρέσουν τα χαλάκια γιατί κρατάνε υγρασία. Εδώ που τα λέμε γενικά έχω πρόβλημα με τα χαλάκια στις κουζίνες. Φαντάζομαι τι ψίχουλο μαζεύουν, αν και ο πραγματικός λόγος της αντιπάθειας κρύβεται πίσω από έναν φόβο … Κάποιος με ένα καυτό ταψί στα χέρια να μπουρδουκλώνεται στο χαλάκι.
Εκτός από τα χαλιά αν το σηκώνει ο εξωτερικός χώρος και οι γείτονες, δεν προτιμώ και τις κουρτίνες. Εκτός του ότι δεν είμαι και η σούπερ νοικοκυρά να τις ανεβοκατεβάζω συνέχεια, όπως και να το κάνεις τα υφάσματα κρατάνε μυρωδιές. Εναλλακτικά θα προτιμούσα μια πέργκολα έξω από το παράθυρο, να κοιτάς πρασινάδες. Σου ‘χω πρόταση και για παράθυρο σε ακάλυπτο πολυκατοικίας, μπορείς να διακοσμήσεις τα τζάμια.
◈ Πάγκος
Υπάρχουν άπειρες επιλογές και άπειρες τιμές.
Εμείς επιλέξαμε ένα συνθετικό υλικό γνωστό ως Corian ή Starron, από τις μάρκες που το έχουν.
Δεν θυμάμαι καν ποια διαλέξαμε αλλά δεν έχει και σημασία, πλέον μπορεί να έχουν βγει και άλλες.
Το σημαντικό με αυτό το υλικό είναι ότι είναι χυτό και μπορείς να φτιάξεις ότι πάγκο θέλεις, σε ότι σχήμα θέλεις. Ο πάγκος δεν έχει πουθενά καμία ένωση.
Αν το χρησιμοποιήσεις σήκωσε το και στην πλάτη του τοίχου μέχρι τα ντουλάπια. Δημιουργεί ένα ενιαίο αποτέλεσμα και δείχνει πιο μεγάλο το χώρο.
Επέλεξε χοντρό προφίλ για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Μπορείς να το κατεβάσεις και στο πλάι από το ντουλάπι.
Το ύψος του δικού μας πάγκου είναι 6cm.
Σημείωση: Το πόσο χοντρό σηκώνει να γίνει το προφίλ εξαρτάται από το συνολικό μέγεθος του χώρου. 6cm σε μια μεγάλη open space κουζίνα θα έδειχναν λίγα, εκεί θα ήθελε 10cm.
Το πόσο ψηλά θα φτάσει το συνολικό ύψος του πάγκου εξαρτάται από το ύψος σου. Εγώ με 1.71 και ο πάγκος έφτασε στο 93cm.
Να θυμάστε ότι όλα είναι αναλογίες.
Σημείωση: Το συνολικό ύψος ρυθμίζεται από τη φάσα στο κάτω μέρος + ντουλάπια + προφίλ πάγκου
Στον πάγκο όπως είπαμε μπορείς να βάλεις ενσωματωμένο dispenser για το υγρό πιάτων.
Εκτός αν έχεις δύο κουζίνες στο σπίτι, άλλη για καλή και άλλη για πρόχειρη και κάποιον να τις καθαρίζει. Στο σκούρο πάγκο και το ποτήρι το νερό που θα ακουμπήσεις αφήνει σημάδι.
Αν επιλέξεις άσπρο πάγκο, μην διαλέξεις αυτό το απόλυτο γαλακτερό άσπρο. Καταρχήν δείχνει κάπως ψεύτικο αλλά κυρίως με κάποιο τρόπο που δεν μπορώ να εξηγήσω επιστημονικά λεκιάζει πιο εύκολα. Αν θέλεις άσπρο επέλεξε κάποιο με μια ελαφριά πιτσιλιά μέσα όπως στην παραπάνω φωτογραφία (κάνε zoom εκεί που πέφτει ο ήλιος). Από μακριά δείχνει άσπρο αλλά με κάποιο πιο φυσικό τρόπο και από κοντά έχει μια άλλη ζωηράδα.
◈ Φούρνος
Για το αν θα είναι πάνω ή κάτω δεν έχω να σου πω και πολλά, κάνε ότι σε βολεύει.
Εγώ τον κράτησα κάτω γιατί ήθελα ανοιχτούς πάγκους. Πρόβλημα με τη μέση δεν αντιμετωπίζω, το μόνο που παθαίνω όταν είμαι βιαστική είναι ότι ξεχνάω να απομακρύνω τη μούρη όταν τον ανοίγω και τρώω το πρώτο μπραφ του ατμού.
Εκτός από τους κλασσικούς φούρνους που είναι 60cm υπάρχουν και οι λίγο πιο μεγάλοι που είναι 90cm.
Αυτούς τους λατρεύω για δύο λόγους
1. Κάνεις πιο μεγάλες πίτσες 🙂
2. Είναι πιο εντυπωσιακοί
◈ Εστίες
Κοίτα να μετρήσεις σωστά τις κατσαρόλες σου για να δεις τι μάτια χρειάζεσαι (μιλάει πάλι η εμπειρία που έκανε λάθος)
Σύγκρινε κατσαρόλες με μέγεθος εστίας.
Α! και μη διαλέξεις γυάλινο απορροφητήρα. Νερό να βράζεις με το ajaz θα τρίβεις.
Έχω ακούσει ότι έχουν βγει απορροφητήρες πάγκου. Δεν ξέρω τι αποτελεσματικότητα έχουν αλλά αισθητικά μου ακούγονται πολύ ωραία ιδέα.
◈ Αποθηκευτικοί χώροι
Υπάρχει ένα αξίωμα …
αν έχεις μικρό ντουλάπι θα γεμίσει, αν έχεις μεγάλο ντουλάπι πάλι θα γεμίσει.
Χρησιμοποιώντας το αξίωμα ανάποδα μπορείς να ορίσεις ότι θα έχω τόσα πράγματα όσα χωράει το ντουλάπι μου.
Προφανώς και θα προβλέψεις χώρους αλλά όταν γεμίσεις να θυμάσαι ότι σίγουρα δεν τα χρειάζεσαι όλα.
Κοίτα το συρτάρι σου και πες του … θα κρατήσω ότι χωράει εδώ μέσα.
◈ Επέλεξε προσεκτικά τους μηχανισμούς σου. Εκτός του ότι είναι ακριβοί, χαλάνε πιο εύκολα.
◈ Πάντα είχα θέμα με εκείνες τις τεράστιες τροφοθήκες που για να πάρεις κάτι έπρεπε να σύρεις έξω όλη τη στήλη.
◈ Ο καλύτερος τρόπος να ανοίγεις ένα ντουλάπι συχνής χρήσης είναι ο απλός.
Τα δικά μας έχουν μια χαραμάδα από κάτω και απλά το τραβάς. Βολικό γιατί αφήνουν τις δαχτυλιές από μέσα 🙂
Μηχανισμούς έχουμε βάλει στα επάνω ντουλάπια που δεν είναι συχνής χρήσης.
◈ Οργάνωσε τα ντουλάπια σου ανά δύο. Αν τα πορτάκια ανοίγουν το αριστερό αριστερά και το δεξί δεξιά μπορείς να έχες full view και των δύο, όποτε χρειάζεται.
◈ Αν επιλέξεις ανοιχτόχρωμα ντουλάπια μην φοβηθείς να τα φτάσεις ψηλά μέχρι το ταβάνι. Δεν μου αρέσει καθόλου o χώρος που περισσεύει και μαζεύει σκόνη. Εκεί, μπορείς να αποθηκεύσεις πράγματα που σπανίως χρησιμοποιείς. Αν και λένε ότι αν τα φτάσεις μέχρι πάνω βαραίνει η κουζίνα, με άσπρο και ανοιχτό ξύλο που το έχω δει, ακόμη και σε μικρούς χώρους δεν βαραίνει.
◈ myFavourite Kitchen Tip
Και πάμε τώρα στο πιο αγαπημένο μου tip … που αφορά καφέ Νespresso και πιατέλες.
Στο ντουλάπι με τις κούπες δημιούργησε ένα ραφάκι πολύ λεπτό. Μια φέτα. Χωράει όλα τα κουτάκια Νespresso στη σειρά.
Ακριβώς το ίδιο μπορείς να κάνεις και στο ντουλάπι με τα πιάτα για να φυλάς τις πιατέλες σου.
Οτιδήποτε έχει θέση, μένει τακτοποιημένο και εύχρηστο.
◈ Τα συρτάρια χρειάζονται αντιολησθητικά ματ για να μένουν όλα στη θέση τους.
◈ Τα ντουλάπια κάτω από το νεροχύτη έχουν δύο φύλλα. Αν δε βάλεις και στα δύο σκουπιδοντενεκέ, μπορείς να βάλεις θήκη ντουλαπιού.
◈ Μου αρέσει πολύ η ιδέα ενός roll top. Ένα ντουλάπι στο ύψος του πάγκου το οποίο έχει μέσα όλες τις μικροσυσκευές και όταν δεν τις χρειάζεσαι τραβάς χρακ το roll top και τα κρύβεις όλα. Επίσης αν χτυπήσει το κουδούνι και δεν προλαβαίνεις, σπρώχνεις ότι βρεις μέσα 🙂
Και τώρα που είπα μικροσυσκευές, μου αρέσουν να είναι πραγματικά μικρές/mini. Mini καφετιέρα, mini στίφτης, mini βραστήρας. Ψάχνω και mini μιξερ που να μην είναι παιδικό και να κάνει δουλειά.
◈ Διακόσμηση
Τα ανάγλυφα διακοσμητικά επάνω στα ντουλάπια της κουζίνας είναι ένα όμορφο στοιχείο. Αν έχεις νύχια όμως, με κάποιο μαγικό τρόπο θα τα σκουντάς συχνά και θα τα χαλάς (και τα ντουλάπια και τα νύχια). Επίσης μαζεύουν σκόνη.
Και επειδή όλα μίνιμαλ σας τα πα…
Μπορείς:
◈ Να ακουμπήσεις όμορφα βιβλία μαγειρικής και ας μην τα ανοίξεις ποτέ 🙂
◈ Να βάψεις έναν τοίχο μαυροπίνακα.
◈ Να βάλεις διακοσμητικά στους τοίχους.
◈ Να κρεμάσεις πολυέλαιο.
◈ Να τοποθετήσεις ένα μεγάλο εντυπωσιακό ρολόι, εκτός από διακοσμητικό είναι και χρήσιμο.
Και για να σας αφήσω γλυκά και cozy, θα ήθελα μια κουζίνα που στην άκρη της να έχει ένα τζάκι και δύο πολυθρονίτσες βελουτέ καπιτονέ (ξέρω totally unpractical).
Να μαζευόμαστε κόσμος πολύς και όποιος είναι στην κουζίνα να έχει παρεούλα και να λέει τα βάσανα, τις έννοιες του και τις χαρές του και όλα να γίνονται καλύτερα.
Γιατί η ζεστή κουζίνα κάνει το σπίτι σπιτικό και η παρέα το κάνει καλύτερο.
Α! και αν το παράθυρο πάνω από το νεροχύτη αγνάντευε θάλασσα, έτσι να ανοίγει το μάτι σου … ουου τότε θα έκαιγα συνέχεια το φαγητό.
Υ.Γ. 1 Αν θέλεις να διαβάσεις περισσότερα για διακόσμηση κουζίνας, αγαπημένη rDeco. Τη γνώρισα πριν από χρόνια ρωτώντας τη για τζάκια και μιλώντας για ξενοδοχεία
Υ.Γ. 2 Και αν θέλεις να αλλάξεις ή να φτιάξεις την κουζίνα σου, σε αφήνω με το αγαπημένο Stofa Home που συνεργαστήκαμε άψογα, αφού είχα τριγυρίσει πολλά μαγαζιά και με βοήθησε να βάλω τις ιδέες μου σε τάξη και πράξη.