FoodΒάφλες, explained
waffles

Βάφλες, explained

Ακούγοντας τη λέξη βάφλες τι σου έρχεται στο μυαλό ?
…υποθέτω παγωτό.

Βάφλες με παγωτό από πάνω, σαντιγί και ίσως λίγο σιρόπι σοκολάτας. Ή και πολύ σιρόπι σοκολάτας  να τρέχει?

Εμένα πάλι ακούγοντας βάφλες μου έρχεται στο μυαλό κάτι πολύ χειμωνιάτικο, ζεστό και νοσταλγικό.

Περπατάς μια κρύα μέρα με ψιλόβροχο κάπου στο Βέλγιο φορώντας σκουφάκι, με τα χέρια στις τσέπες και σου έρχεται μια γλυκιά μυρωδιά. Ή ακούς μια μυρωδιά που λένε και στην Κρήτη.
Κοιτάς γύρω και βλέπεις ένα κιόσκι, μια καντίνα ή ένα μικρό μαγαζί.

waffles Shop in Brussels
Σταματάς, παίρνεις μια βάφλα στο χέρι και δαγκώνεις. Καραμελωμένα τραγανή αρχικά, καταλήγεις σε μια μαλακή μπουκιά. Στην επόμενη δαγκωνιά αισθάνεσαι ένα πιο ζαχαρωμένο κομμάτι από το προηγούμενο.
Ένα κύμα γλυκιάς ζέστης αρχίζει να κατεβαίνει.
Το λες και αγαλίαση.

Μετά, πέφτεις με τα μούτρα και η διαφορά θερμοκρασίας της καυτής βάφλας με το έξω, δημιουργεί ένα ψιλορούφηγμα της μύτης. Κάνεις να βρεις ένα χαρτομάντηλο αλλά που να το πιάσεις έτσι που τα χέρια σου κολλάνε ελαφρώς από τη ζάχαρη. Τι να κάνεις? Ρουφάς τη μύτη και συνεχίζεις πιο αχόρταγα. Αισθάνεσαι τόσο ζεστό και ήρεμο το μέσα σου στο κατά τα άλλα γκρι σκηνικό.

Βάφλες λοιπόν … το πιο γνωστό γλύκισμα του Βελγίου.
Παρότι χρησιμοποιείται ο όρος Belgian waffles, βελγικές βάφλες δεν υπάρχουν.
Οι βάφλες είναι είτε Brussels Waffles είτε Liege Waffles δηλαδή από τις Βρυξέλλες ή τη Λιέγη.

Οι βάφλες από τις Βρυξέλλες είναι αυτές οι τετραγωνισμένες, αφράτες και πιο ανοιχτόχρωμες.
BrusseslsWafflesΣυνήθως δεν έχουν κάποια χαρακτηριστική γεύση από μόνες τους και είναι λες και οι  τρύπες περιμένουν να υποδεχθούν παγωτό, σαντυγί, φρούτα ή λιωμένη σοκολάτα.

Οι βάφλες Λιέγης όμως …
Αχ! οι βάφλες από τη Λιέγη.
homeMadeWaffles
Έχουν μια αυθύπαρκτη προσωπικότητα και κάθε συνοδευτικό το λες και overkill. Είναι αυτές με το πιο ακανόνιστο σχήμα στις άκρες, μεγαλύτερη πυκνότητα, πιο βαθιές τρύπες και λίγο πιο σκούρες στο χρώμα. Ξέρω δεν φαίνονται το ίδιο εντυπωσιακές, το βλέπεις και στις φωτογραφίες άλλωστε, όμως trust me τίποτα δεν συγκρίνεται με μια καλή βάφλα Λιέγης.

Βασική τους διαφορά είναι ότι γίνονται με ζυμάρι και όχι χυλό όπως οι άλλες και στη συνέχεια ότι ψήνονται σε βαφλιέρα με πιο βαθιές τρύπες. Αλλά αυτό που τις κάνει πραγματικά ξεχωριστές και δίνει αυτό το τραγανό καραμέλωμα έξω και τα κύματα ζάχαρης μέσα είναι κάτι που ονομάζεται Pearl Sugar.

Pearl Sugar

pearl Sugar
Αυτή η ζάχαρη είναι σε μικρά σκληρά κομματάκια τα οποία λιώνουν σε υψηλότερη θερμοκρασία από την απλή ζάχαρη. Έτσι λοιπόν δεν διαλύονται αλλά καραμελώνουν και κάνουν τη βάφλα τραγανή απ’έξω, ενώ μέσα παραμένει αφράτη, αλλού καραμελωμένη και αλλού ζαχαρωμένη. Αυτό είναι που κάνει τις βάφλες Λιέγης τόσο ξεχωριστές.

Στην Ελλάδα pearl sugar θα βρεις ως ‘Ζάχαρη Ψησίματος’ και πιθανότατα θα την έχεις συναντήσει ως διακοσμητικό σε τσουρέκια και πανετόνε. Εμείς τη χρησιμοποιούμε και σε κέικ.

Τι χρειάζεσαι λοιπόν για τις τέλειες Liege Waffles?

Καταρχήν συνταγή… Συνταγή δεν έχω να σου δώσω γιατί ακόμη πειραματίζομαι 🙂 Θα σου πω όμως όταν ψάχνεις στο google να αναζητήσεις συνταγή για βάφλες που φτιάχνονται με ζυμάρι και pearl sugar.
Pearl sugar, εγώ βρήκα εδώ
Και φυσικά βαφλιέρα με βαθιές τρύπες. H βαφλιέρα πρέπει να είναι κάπως δυνατή για να ψήνει γρήγορα το έξω χωρίς να στεγνώνει το μέσα.

waffleMaker

Οι επαγγελματικές βαφλιέρες έχουν και σύστημα περιστροφής έτσι ώστε η ζάχαρη που λιώνει να κατανέμεται ομοιόμορφα.

Σε αυτές τις επαγγελματικές στο Βέλγιο βάζουν το μπαλάκι ζύμης, το κλείνουν μια χρακ και μετά από λίγο έτοιμες μέσα έξω.Liege or Brussels waffles

Εσύ τελικά που αφήνεις το tip σου?

Ciao

 

Υ.Γ. Αν βρεθείς στο Βέλγιο, εκτός από τη μυρωδιά, μπορείς να ακολουθήσεις και τις ταμπέλες. Στα γαλλικά οι βάφλες ονομάζονται Gaufres ενώ στα φλαμανδικά, που είναι η δεύτερη γλώσσα του Βελγίου θα τις βρεις ως Wafels.

Εγγραφή

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για τα καινούρια μου άρθρα.

    Your Email (required)