Σουφλέ cornFlakes με κολοκυθάκι
Απλό, απλούστατο, τέλειο, τραγανότατο σουφλέ, με το κολοκυθάκι να το κάνει πιο ελαφρύ, πιο κατάλληλο για ζεστές βραδιές σε μπαλκόνι ή σε ταράτσα πίνοντας κρασί, μπύρα, σαμπούκα ή ότι σου κάνει όρεξη.
Κάθε καλοκαίρι τρώω και ένα μαγειρικό κόλλημα. Πέρυσι λεγόταν cheescake ντοματοσαλάτα. Φέτος λέγεται σουφλέ με cornFlakes και κολοκυθάκια. Το λιωμένο τυρί με τα ψημένα cornFlakes πάνε τέλεια. Παίρνεις αυτή την μπουκιά, κάνει χρατς και είναι απόλαυση. Και εκεί που οριακά πας να μπουκώσεις, γιατί τυρί με κρέμα πέφτει και λίγο βαρύ, έρχεται το τραγανό κολοκυθάκι και το δροσίζει.
Θα σας δώσω τον μπούσουλα για να το φτιάξετε, αλλά οι ακριβείς αναλογίες δικές σας.
◈ Υλικά
- 1 ποτήρι κολοκυθάκια, χωρίς την ψίχα τους κομμένα σε μικρά κομματάκια
- 1 ποτήρι τριμμένο τυρί (μετά από δοκιμές προτιμάω Gouda)
- 1 ποτήρι cornFlakes
- 1 ποτήρι κρέμα γάλακτος (όχι γεμάτο, σκάρτο)
- Πιπέρι
◈ Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (180) μέχρι να ροδίσουν τα cornFlakes και να μην έχει υγρό. Τα κολοκυθάκια πρέπει να κρατήσουν την τραγανότητά τους. Χρειάζεται περίπου μισή ώρα, αλλά αυτό εξαρτάται από την ποσότητα και το σκεύος.
◈ Tips
Κολοκυθάκια: χωρίς την ψίχα τους, παραμένουν τραγανά και δεν βγάζουν πολλά ζουμιά κατά το ψήσιμο. Το ανακάλυψα βλέποντας μια συνταγή για κους-κους λαχανικών (άλλη φορά αυτή) και από εκεί που τα κολοκυθάκια τα είχα μπλιαχ έγιναν και αγαπημένα μου. Έτσι ‘κούφια’ τα βάζω στο μπριαμ, έτσι τα ψήνω και στο φούρνο με τυρί ή τα στρώνω από πάνω σαν πίτσα με ότι υλικό μου φέρει η έμπνευση της στιγμής.
Τυρί: Δοκίμασα ανάμεσα σε Gouda – Cheddar – Emental – Regato – Mozzarela – Φέτα, και ψηφίζω Gouda (καλά, αν σας βρίσκεται κάτι άλλο μια χαρά θα είναι και με το άλλο). Για μια ενισχυμένη έκδοση θα έριχνα και μοτσαρέλλα για την υφή της. Εγώ βάζω μπόλικο τυρί, περισσότερο από αυτό που σας είπα, αλλά δεν είμαι και μέτρο σύγκρισης γιατί είμαι τόσο τυρού που τρώω και σκέτο λιωμένο τυρί.
Κρέμα Γάλακτος: Αυτό εδώ είναι tricky. Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται η κρέμα να καλύψει την ποσότητα των υλικών. Αρκεί να τα ανακατέψεις, να πάει παντού και να μείνει λίγη στον πάτο. Αν βάλεις πιο πολύ βγαίνει πιο βαρύ. It’s up to you.
Μπορείτε πάντως να κάνετε και τα δικά σας πειράματα προσθέτοντας άλλα υλικά όπως πιπεριές ή κάποιο αλλαντικό, και πείτε μου και εμένα 🙂
Η ιδέα μου ήρθε σε ένα Πρωτομαγιάτικο τραπέζι με αφορμή μια συνταγή cornFlakes – φασολάκια – ροκφόρ. Η συζήτηση ξεκίνησε από το ροκφόρ που άλλοι λατρεύουν, άλλοι απεχθάνονται και πέρασε στο πως να φάνε πιο εύκολα τα φασολάκια τα παιδιά. Εμένα μου έκαναν γκλιν τα cornFlakes και πως να τα χρησιμοποιήσεις αλλιώς. Πεθαίνω για τα απλά πράγματα αλλιώς. Πραγματικά είναι μερικές φορές που συναντάω κάτι, εκπλήσσομαι με την απλότητα της ιδέας και πως δεν μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό.
Στα δικά μου τα παιδιά πάντως η συνταγή δεν έπιασε, γιατί βγάζουν το λιωμένο τυρί ακόμη και από την πίτσα (τι παιδιά! Είναι να απορείς… δικά μου είναι?).
Και πως γίνεται, όταν ανακαλύπτεις κάτι, μετά όλο επάνω σε κάτι σχετικό πέφτεις. Λες και ξαφνικά άρχισα να προσέχω τα cornFlakes παντού γύρω μου. Έτσι έπεσα και σε μια εκπομπή (Chef’s Table) για την Christina Tosi (pastryChef) η οποία είχε την έμπνευση να χρησιμοποιήσει το γάλα που παίρνει γεύση από τα cornFlakes, εκείνο που μένει στο τέλος όταν αργείς να τα φας, για να φτιάξει πανακότα και παγωτό και να έχει τελικά μια πολύ επιτυχημένη επιχείρηση (Milk bar). Τεράστια επιτυχία λέει γιατί αυτή η γεύση σε γυρίζει πίσω στα παιδικά σου χρόνια.
Να σας πω την αλήθεια πάντως, εμένα εκείνα τα τελευταία cornFlakes που ψάρευες από το μπωλ καθόλου δεν μου άρεσαν γιατί είχαν γίνει νιανιά.