Ρεβυθοιστορίες image
Τρελαίνομαι για ρεβυθοκεφτέδες ή αλλιώς φαλάφελ. Tρελαίνεται και η κουμπάρα μου η Ελένη και έχουμε μεγάλες ρεβυθιστορίες. Μέχρι κλήση και αφαίρεση πινακίδων έχουμε πάθει για τα φαλάφελ. Μαζί μας βρήκε το κακό, δικό μου το αυτοκίνητο, φαλάφελ δεν φάγαμε.

Ήμασταν για ποτό στο Kibubu και αφού δυστυχώς ελάττωσε τα κεράσματα του (για όσους το ξέρουν από παλιά) πρότεινε η Ελένη να πάμε στην Αιόλου που είχε δει λέει ένα μαγαζάκι που πουλάει μόνο φαλάφελ. Επειδή είμαστε λιγούρες και κολληματίες 1 η ώρα το βράδυ, τρελά προχωρημένη ώρα πια για εμάς, αποφασίζουμε και κατεβαίνουμε. Παρκάρω η καλή σου όπου βρίσκω στη Μητροπόλεως και αισθάνθηκα και τυχερή που βρήκα θέση γρήγορα-γρήγορα (που να ξερα).

Ψάχναμε ψάχναμε πουθενά το μαγαζάκι που τελικά το λένε felafelas. Κάλυψη απόκρυψη με κατεβασμένα ρολά, κλειστό τέτοια ώρα. Ικανοποιήσαμε τη λιγούρα μας με κάτι ωραίους μοντέρνους lukumades.

Επιστρέφουμε στο αυτοκίνητο χαρτάκι στο παρμπρίζ, πινακίδες πουθενά. Μώτη μου... 20 ημέρες αυτοκίνητο γιοκ. Μου είπαν να πας στην αστυνομία νωρίτερα, να πεις, να κάνεις. Tελικά δεν πήγα, δέχθηκα αξιοπρεπώς την ήττα μου και τη χαζομάρα μου. Και σε αυτό το φοβερό μαγαζί που τελικά έχει ουρές για να καταφέρεις να πάρεις το ρεβυθοκεφτεδάκι στο χέρι ακόμη δεν έχω πάει . . .

Έκτοτε φτιάχνω σχεδόν κάθε εβδομάδα το τρίπτυχο φαλάφελ - χούμους - ταμπούλε επάνω σε πίτα και τα συζητάμε με την Ελένη. Τι πέτυχε, τι όχι, τι να αλλάξουμε.

Υλικά
(για φαλάφελ-χούμους-ταμπούλε)
  • 1 πακέτο αποφλοιωμένα ρεβύθια
  • λίγη σόδα
  • 1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό (ή φρέσκο κόλιανδρο ή μισό-μισό)
  • μισό φακελάκι baking powder
  • λίγο αλεύρι (ίσως)
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα (προαιρετικό για φαλάφελ, υποχρεωτικό για ταμπούλε)
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • λίγο δυόσμο
  • 2 κουταλιές ταχίνι
  • πλιγούρι
  • ντοματίνια
  • λεμόνι
Μπαχαρικά
αλάτι πιπέρι (για όλα)

φελάφελ           κόλιανδρο
                     κύμινο

χούμους          πάπρικα
                     μείγμα από το ζωή & υγεία, θαλασσινό αλάτι με 11 μπαχαρικά (προαιρετικό)

ταμπούλε          κανέλα
                      γαρύφαλλο

Διαδικασία
Βάζουμε τα ρεβύθια σε ένα μεγάλο μπολ νερό με λίγη σόδα (αλλάζουμε και κανένα νερό όποτε περνάμε από μπροστά).

Την επόμενη ημέρα (σε 24 ώρες)

Στραγγίζουμε, σκουπίζουμε, βγάζουμε τα όποια φλυδάκια και αφήνουμε τα ρεβύθια στο σουρωτήρι.

Βγάζουμε 2 χουφτίτσες (περίπου 100 γραμμάρια) και τα βάζουμε να βράσουν με νερό για 1.5 με 2 ώρες μέχρι να γίνουν μαλακά) σε χαμηλή φωτιά (για το χούμους).

Βάζουμε 100 γραμμάρια πλιγούρι μαζί με το χυμό ενός λεμονιού και βραστό νερό περίπου 100ml σε ένα μπολ (για το ταμπούλε).

Στο multi βάζουμε την πρασινάδα (μαϊντανό, δυόσμο και αν έχουμε φρέσκο κόλιανδρο) και την κάνουμε νιανιά. Αφαιρούμε 4 κουταλιές σούπας από το μείγμα σε ένα άλλο μικρό ταπεράκι και το φυλάμε στο ψυγείο (για το ταμπούλε).

Συμπληρώνουμε στο multi το κρεμμύδι, σκόρδο, κρεμμυδάκι και πολτοποιούμε πάλι. Μεταφέρουμε το νιανια μείγμα σε ένα μπολ και συνεχίζουμε πολτοποιώντας και μεταφέροντας τα ρεβύθια στο ίδιο μπωλ. Ανακατεύουμε το μείγμα και προσθέτουμε μπόλικο ξερό κόλιανδρο, κύμινο, αλάτι, πιπέρι και το baking powder. Το αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει.

Ξεπλένουμε το σουρωτήρι και το multi και τα αφήνουμε στο πλάι.
Η παραπάνω διαδικασία κρατάει κανένα μισάωρο.

Την επόμενη μια ώρα ξεκουραζόμαστε, μαζεύουμε την κουζίνα ή κάνουμε ότι θέλουμε.

Μετά έχουμε δύο επιλογές ανάλογα την πορεία των ρεβυθιών που βράζουν και της θερμοκρασίας του μείγματος στο ψυγείο. Είτε φτιάχνουμε το χούμους, είτε τα ρεβυθοκεφτεδάκια.

Χούμους
Σουρώνουμε τα ρεβύθια και κρατάμε το ζουμί. Τα χτυπάμε ζεστά στο multi προσθέτοντας, 2 κουταλιές ταχίνι, το χυμό από ένα λεμόνι, πάπρικα, αλάτι, πιπέρι λάδι και αν έχετε το μείγμα από το ζωή & υγεία (προαιρετικό). Δοκιμάζετε και συνεχίζεται, φτιάχνετε τις αναλογίες όπως σας αρέσει. Εγώ π.χ. το θέλω πολύ λεμονένιο. Με το βρασμένο νερό από τα ρεβύθια αραιώνετε κατά βούληση. Καλό θα είναι να το κάνετε ένα τσακ πιο αραιό από το αναμενόμενο γιατί κρυώνοντας θα σφίξει.
Tip αν πάει κάτι στραβά με το αλάτι αραιώστε με γιαούρτι.
και άλλο tip: κάποια στιγμή στο χούμους θέλω να δοκιμάσω λιαστή ντομάτα. Το δοκίμασα στο καφενειο-μπαρ korova και  ήταν πολύ καλή ιδέα.

Ξεπλένουμε το σουρωτήρι.

Ρεβυθοκεφτεδάκια
Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και πλάθουμε μικρά ρεβυθοκεφτεδάκια λίγο πλακουτσωτά. Αν παραείναι υγρό το μείγμα βάζουμε λίγο αλευράκι. Αν θέλουμε τα αλευρώνουμε εξωτερικά και τσουπ στο τηγάνι. Εδώ να σας πω ότι για πολύ μεγάλο διάστημα αφενός επειδή ήταν πιο υγιεινό αφετέρου επειδή δεν το είχα με το τηγάνισμα τα έψηνα στο φούρνο με λίγο λάδι. Μια χαρά ήταν αλλά από τη στιγμή που άρχισα να τα τηγανίζω δεν μπόρεσα να τα ξαναφάω φουρνιστά ... και φυσικά για αυτό φταίει η Ελένη που με επηρέασε :) 

Ταμπούλε
Έχουμε λοιπόν χούμους, έχουμε ρεβυθοκεφτέδες και μας λείπει η σαλάτα.
Κόβουμε κρεμμυδάκι φρέσκο. Σουρώνουμε το πλιγούρι και ανακατεύουμε μαζί με το νιανιά μαιντανό-δυόσμο που είχαμε φυλάξει στο ψυγείο στην αρχή της συνταγής. Ρίχνουμε τα ντοματίνια κομμένα και συμπληρώνουμε λάδι, κανέλα, γαρύφαλλο, αλάτι, πιπέρι.

Στρώνουμε σε πιτούλες ή τα τυλίγουμε σαν σουβλάκια και μιαμ μιαμ...

tips της Ελένης: κρύβει μέσα λαχανικά για τα παιδιά όπως καρότο, κολοκύθι. Βάζει πλιγούρι μουλιασμένο και αυτό τα κάνει πιο αφράτα. Τα συνοδεύει με τριμμένο καρότο και λάχανο. Φτιάχνει μια σως με γιαούρτι και ταχίνι, εύκολο και γρήγορο. Τις πιτούλες τις αγοράζει από μαγαζί με παραδοσιακά ανατολίτικα προιόντα. Είναι φρεσκότατες και τρυφερές. Εγώ που αγοράζω την ίδια μάρκα από super market που προφανώς έχει άλλη κατανάλωση ποτέ δεν της πετυχαίνω φρέσκες.

Ελπίζω πάντως να καταφέρω να βρεθώ στην αιόλου για τα felafelas αλλά και στην πλατεία βάθης για κάτι τόσο original. Είδα όμως ότι έχει στα Χανιά και επειδή πάω την Παρασκευή λέω να τα δοκιμάσω.

Καλό Πάσχα σε όλους