Σούπα κολοκύθας με αφρόγαλα
Με μια καθυστερημένη επιρροή από το Halloween αποφάσισα το μενού της Πρωτοχρονιάς να έχει σούπα κίτρινης κολοκύθας. Όπως πάντα θα διάβαζα διάφορες συνταγές, θα τις συνδύαζα και τελικά θα έβαζα ότι μου ερχόταν. Σε έναν απόλυτο πνευματικό συντονισμό με τη φίλη μου τη φωτεινή-Φωτεινή από τη Θεσσαλονίκη, είχε και εκείνη ακριβώς την ίδια σούπα κατά νου (κάτι που συμβαίνει και με άλλα πράγματα γι’ αυτό και λεγόμαστε και αδελφές ψυχές). Μόνο που εκείνη είχε βρει ήδη συνταγή και υλικά και μου την έδωσε.
Το “stick to the recipe” δεν είναι το moto μου. Δεν μπορώ να ακολουθήσω μια συνταγή αυστηρά. Έτσι πήρα την συνταγή της Φωτεινής και προσπάθησα να την προσαρμόσω να μοιάσει στην πιο τέλεια αγαπημένη κολοκυθόσουπα που έχω φάει στο εστιατόριο Αbovo στο Kεφαλάρι από τον Μιχαλη Νουρλόγλου. Αν βρεθείτε δοκιμάστε σούπα κολοκύθας με galangal. Κάναμε εκεί το τραπέζι της βάφτισης της Μέλιας μας, πολύ ωραίο μαγαζί, εξαιρετικά τα παιδιά που δουλεύουν, μεγάλη επιτυχία η σούπα (όπως και όλα τα φαγητά), γελάσαμε πολύ με το galangal που κανείς δεν ήξερε τι ακριβώς ήταν και έχει αστείο όνομα…
Η σούπα βελουτένια, αρωματική με λίγο ginger-ένια, λίγο κανελένια γεύση και αφήνει ένα κάψιμο στο λαιμό. Από γευστικής μνήμης νομίζω ότι το αποτέλεσμα που τελικά καταφέραμε με τα διάφορα πειράματα είναι πολύ κοντά. Αυτό που δεν έχω πετύχει αλλά το δουλεύω ακόμη είναι το χρώμα.. Θέλω εκείνο το πορτοκαλοχρυσαφένιο χρώμα της κολοκύθας.
◈ Υλικά
- 500 γρ. κολοκύθα σε κομματάκια ( έτοιμη κομμένη από βασιλόπουλο )
- 1 πατάτα (όχι πολύ μεγάλη)
- 1/2 πράσο
- 2 κλωνάρια σέλινο
- 1/4 φοινόκιο
- 2-3 καρότα
- 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- 4 κουταλάκια τριμμένο ginger ( αυξάνεις το ginger αυξάνει το κάψιμο, μειώνεις το ginger μειώνεται το κάψιμο )
- 1 lt ζεστό νερό
- 1 κύβο λαχανικών
- 4 κουταλιές βούτυρο
Μπαχαρικά:
λεμονοπίπερο, κακουλέ , κόλιανδρο ξερό, πολύ λίγο αλάτι, κανέλα
◈ Οδηγίες
Σωτάρουμε τα λαχανικά (κολοκύθα, πατάτα, πράσο, σέλινο, φοινόκιο, καρότα) με το βούτυρο.
Προσθέτουμε νερό, κύβο, ginger.
Βράζουμε για 40 λεπτά (μόλις βράσει καλά το βάζω στο 6 με κλειστό καπάκι).
Πολτοποιούμε τα πάντα.
Τα περνάμε από σίτα αν είμαστε πολύ περίεργοι ή αν θέλουμε βελουδένιο αποτέλεσμα.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά.
Βάζουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά χωρίς να βράσει.
et voilà … έτοιμη
◈ Σερβίρισμα
2 επιλογές που κάνουν και για άλλες σούπες:
- Γιαούρτι ή sour cream ( 1 μπαλίτσα )
- Αφρόγαλα. Ναι ναι αυτό που βάζουμε στον καφέ. Αν δε … ξέρετε να κάνετε και σχέδια θα έχει πιο πολύ πλάκα
Το αφρόγαλα δεν κάνει κάποια φοβερή διαφορά στη γεύση αλλά κάνει διαφορά στην αίσθηση όταν το τρως. Είναι ένα μικρό twist από την αίσθηση που περιμένεις τρώγοντας σούπα και είναι πρωτότυπο.
Τέλος πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα. *
◈ Savoir-faire
Κουτάλια: χρησιμοποιούμε κινέζικα
Πιάτα: Μικρά μπωλάκια, ωραίες κούπες μέχρι και σε μπωλ παγωτού έχουμε βάλει. Γενικά κάτι όμορφο και μικρό, θα μπορούσε να είναι απλά και ένα μικρό ποτηράκι. Η πιο τέλεια ιδέα για σερβίρισμα που έχω δει είναι στη συνάδελφο Αγγέλα. Μικρές κολοκύθες κομμένες και άδειες που εξυπηρετούν σαν πιάτο. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι ότι αν μείνει η σούπα για πάρα πολύ ώρα μέσα ίσως αρχίζει να ποτίζει λίγο και έξω.
Καλοφάγωτη λοιπόν … με το σωστό τρόπο από το art de la table .
* εναλλακτικές
Ψάχνοντας βρήκα μια σούπα κολοκύθα του Μιχάλη (χωρίς γκαλανγκάλ). Δεν ξέρω αν είναι η ίδια αλλά θα είναι σίγουρα η επόμενη μου δοκιμή. Εναλλακτικά θα πειραματιζόμουν με γάλα καρύδας αντί αφρόγαλα και μοσχοκάρυδο ή κάρυ.
update 10/02/2014: Δοκίμασα την εναλλακτική πρόταση με κρεμμύδι-ginger-μέλι-κανέλα και ήταν πολύ καλή επίσης.