KidsΗμέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού
bullying

Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

Τo θέμα δεν είναι ποιός έχει το καλύτερο παιδί. Το θέμα είναι πώς θα μεγαλώσουν ασφαλή σε έναν καλύτερο κόσμο. Το bullying, βρίσκεται έξω από την πόρτα της μέσης οικογένειας και όχι σε κάποια μακρινή γειτονιά της τηλεόρασης. Στα κανάλια βλέπουμε μόνο την επίπονη, δυσάρεστη κατάληξη όλων των εμπλεκομένων για κάποιες λίγες και πιο τραγικές περιπτώσεις.

10 Αλήθειες για το bullying

1 Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η άμεση επέμβαση των γονιών αποσύροντας όλους τους εμπλεκόμενους. Σημαντικότερο και από το να βρεθεί το δίκιο είναι καταρχήν να σταματήσει εγκαίρως ό,τι μπορεί να ξεκινάει. Κανένα σχολείο και κανένας ειδικός δεν μπορεί εκ των υστέρων να αποτρέψει τελείως ή να ξεμπλέξει χωρίς τραύματα, αυτό που εκούσια ή ακούσια ένας γονιός επιτρέπει να γίνει.

2 Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει το bullying από πάνω σου και να μην αφήσει σημάδια. Όσο πιο πολύ διαρκεί τόσο περισσότερη η ζημιά και πιο περίπλοκες οι καταστάσεις.

3 Δεν υπάρχει περίπτωση να προκαλέσεις το bullying και να μην έχει αντίκτυπο στον ψυχισμό σου. Όσο πιο πολύ επιτραπεί τόσο περισσότερο. Το bullying έχει να δείξει περισσότερα και χρησιμότερα πράγματα για εκείνον που το κάνει παρά για αυτόν που το υφίσταται. Η γνώση της αλήθειας για τα παιδιά μας είναι τύχη δεν είναι ντροπή. Γνωρίζοντας εγκαίρως προλαβαίνεις εγκαίρως.

4 Τα παιδιά παρόλο που πλέον μαθαίνουν από μωρά για το bullying, συχνά μεγαλώνοντας δεν καταλαβαίνουν ούτε ότι το κάνουν ούτε ότι το εισπράττουν. Σε μερικές περιπώσεις δεν καταλαβαίνουν ούτε ότι το βλέπουν.

5 Στην παιδική αρένα δεν υπάρχει σωστή επιλογή στάσης για ένα θύμα. Ο αδύναμος θα φανεί αδύναμος, ο δυνατός θα φανεί επιθετικός, ο ψύχραιμος θα φανεί απαθής, ο “το είπα στη μαμά μου’ μαμόθρεφτος. Το θέμα είναι να μην φτάνουμε στο σημείο όπου ένα παιδί κρίνεται δημοσίως ό,τι στάση και να κρατήσει.

6 Όταν το παιδί μιλήσει στο γονιό και ο γονιός σε άλλους γονείς ή στο σχολείο, το παιδί υφίσταται ένα δεύτερο bullying γιατί μίλησε. Γι’ αυτό τα παιδιά δεν θέλουν να μιλάνε.

7 Τα θύματα bullying δεν προσπαθούν να αποδείξουν ότι είναι καλύτερα. Παλεύουν να πουν, στους άλλους και στον εαυτό τους, ότι δεν το άξιζαν και να σταματήσουν αυτό που τους συμβαίνει.

8 Ό,τι αρχίζει με το ‘Ε! παιδιά είναι … ‘ χρειάζεται επανεξέταση. Τη ζωή μας έχουν κατακλύσει τα reality και το internet και μπορεί ‘E! παιδιά είναι και αντιγράφουν αυτά που βλεπουν’. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα τους κατέβει, άσχετα με αυτό που είσαι εσύ και αυτό που προσπαθείς να τους μάθεις. Τώρα διαμορφώνονται και δοκιμάζουν και δυστυχώς παίρνουν ιδέες από όλο τον κόσμο μέσα από τα social media και όχι μόνο από τη γειτονιά.

9 Η δικαστική οδός δεν είναι η εύκολη λύση. Μέχρι να έρθει η δικαίωση, μετά από χρόνια, η ζημιά έχει ήδη γίνει και προξενείται και άλλη στην πορεία. Έχει χαθεί βίαια η πολύτιμη εφηβική ηλικία και αυτών που το έπαθαν και αυτών που το έκαναν και είναι κρίμα γιατί όντως παιδιά είναι όλα. Η πρόληψη είναι η καλύτερη γιατρειά.

10 Σε έναν λιθοβολισμό αυτός που πέταξε μια πέτρα δεν σκότωσε απαραίτητα. ‘Όλοι μαζί όμως έφεραν ένα τραγικό αποτέλεσμα και ο καθένας ξεχωριστά κοιμήθηκε ήσυχος. Μια παρέα π.χ. 10 παιδιών που το καθένα από αυτά θα μιλήσει σε άλλα 10 εναντίον ενός…just do the math. Αυτό λέγεται ομαδικό bullying και η δύναμη του είναι ανεξέλεγκτη. Πως να υπερασπιστείς τον εαυτό σου απέναντι σε αυτό?

Θέλεις να ξέρεις αν το παιδί σου έχει υποστεί bullying.
Θέλεις να ξέρεις αν το παιδί σου έχει κάνει bullying. Όχι για να μην πουν οι άλλοι αλλά για να το προστατέψεις εσύ, πριν να είναι αργά.
Γιατί παιδιά είναι και δεν ξέρεις τι σκαρφίζονται.
Γιατί παιδιά είναι και όπως λένε και οι έφηβοι …Υπάρχουν πάντα δύο αλήθειες, η μια είναι για τους γονείς.
Γιατί όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν μια καλύτερη κοινωνία και να μην κινδυνεύουν ούτε από τους άλλους ούτε από τους εαυτούς τους.

Βullied kids are being damaged
Bullies are also kids that can be damaged too... their parents just don't know yet.

Ciao

 

Υ.Γ. Για όλους τους επώνυμους και ανώνυμους που υπέφεραν, έπεσαν, χάθηκαν ή άντεξαν.
Για τις οικογένειες τους.
Αλλά και για όλα εκείνα τα παιδιά, γιατί παιδιά υπήρξαν κάποτε, που δεν βοηθήθηκαν όταν έπρεπε, όταν ήταν νωρίς, όταν ήταν η ώρα.

_________________

Μια ματιά για προβληματισμό:
Τα παιδιά μεγαλώνουν μόνα τους
H βία στα σχολεία – στοιχεία
H ψυχολογία του θύτη
Στην πανδημία της βίας
Δεν ένοιωσαν ούτε ένα συγνώμη
Έξαρση της βίας ανηλίκων

Και μια ματιά σε μερικές μόνο από τις ιστορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Μια ματιά σε ελάχιστες από αυτές που έχουν συμβεί …
BullyingBullyingBullyingBullyingBullyingBullying BullyingBullyingBullying
Για κάθε λέξη bullying πολλαπλασιάστε: Πόνο, δάκρυα, τραύματα, σημαδεμένους για πάντα ανήλικους, ταλαιπωρημένες οικογένειες και χρόνια φθοράς και αγώνων.

Εγγραφή

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για τα καινούρια μου άρθρα.

    Your Email (required)