Travel DiariesI love NY, WE love NYC: Το καινούριο logo της Νέας Υόρκης
I love New York

I love NY, WE love NYC: Το καινούριο logo της Νέας Υόρκης

Τo γνωστό σήμα I ❤️ NY έχει την ίδια ηλικία με εμένα.
Δημιουργήθηκε το 1976 από τον Αμερικανό graphic designer Milton Glazer ο οποίος πέθανε το 2020. Η έμπνευση, του ήρθε στο πίσω μέρος ενός κίτρινου ταξί και το πρώτο σχέδιο το σημείωσε στο πίσω μέρος ενός φακέλου που του βρέθηκε πρόχειρος.

Εκείνη την περίοδο η Νέα Υόρκη περνούσε μεγάλη κρίση. Δύσκολα οικονομικά, μεγάλη εγκληματικότητα, ο κόσμος εγκατέλειπε την πόλη και οι συνθήκες όλο και χειροτέρευαν.

Οι πέντε γειτονιές της (Manhattan – Brooklyn – Queens – The Bronx – Staten Island) αποφάσισαν να κάνουν μια καμπάνια που θα ανέβαζε το ηθικό των κατοίκων, θα τους έκανε να την αγαπήσουν, να την εκτιμήσουν και να την φροντίσουν περισσότερο. Το γνωστό σήμα ήταν κομμάτι αυτής της προσπάθειας για να νιώσουν όλοι έναν κοινό σκοπό, κομμάτι της ίδιας κοινωνίας. Αρχικός στόχος ήταν να εκπροσωπήσει και όλη την πολιτεία της Νέας Υόρκης αλλά σύντομα έγινε το σύμβολο της πόλης που όλοι αναγνωρίζουμε και ας μην έχουμε πάει ποτέ.
Fact 1: Ήξερες εσύ ότι πρωτεύουσα της πολιτείας New York δεν είναι η New York αλλά το Albany? Εγώ πάντως όχι.
Fact 2: Επειδή η πολιτεία λέγεται New York γιαυτό το πλήρες όνομα της πόλης είναι το New York – New York.

Το πρώτο σχέδιο του I ❤️ NY ή I heart New York, βρίσκεται στο μουσείο ΜοΜΑ (Museum of Modern Art) της Νέας Υόρκης. Μπορείς να δεις εδώ εκείνο το χαρτάκι.

Ο σχεδιαστής είπε ότι ίσως να επηρεάστηκε λίγο από το διάσημο γλυπτό LOVE που είχε ήδη σχεδιαστεί από το 1964.

Love: American artist Robert Indiana

Φωτογραφία από επίσκεψη στο Smisthonian Postal Museum, DC

Το LOVE έγινε η μεγαλύτερη σε πωλήσεις χριστουγεννιάτικη κάρτα του μουσείου ΜοΜΑ για το 1965 και από ότι βλέπω εδώ, στοιχίζει πλέον 4400 δολάρια. Το 1973 κυκλοφόρησε και σε γραμματόσημο για του Αγίου Βαλεντίνου.

Για να μπορέσει να αξιολογηθεί και εκτιμηθεί το I ❤️ NY σωστά, θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι όταν σχεδιάστηκε ήμασταν σε pre-emoji εποχή, στη ζωή δεν πετούσαν καρδούλες και φατσουλάκια παντού και οι άνθρωποι δεν έστελναν μηνύματα με αρχικά

Μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους (9/11) ο δημιουργός του το τροποποίησε λίγο. Πρόσθεσε τη φράση More than ever και μια καπνισμένη καρδιά και το έδωσε στο Cooper Hewit, Smisthonian Design Museum στη Νέα Υόρκη.

Το ‘κάπνισμα’ ζωγραφίστηκε στο σημείο όπου θα ήταν το World Trade Center (lower Manhattan) αν η πόλη ήταν καρδιά.

Αυτό το logo αναφέρεται ως Ι heart New York more than ever.
Μπες και χάζεψε το, δώσε του λίγο χρόνο. Είναι πραγματικά τόσο απλό αλλά τόσο συμβολικό. Φαντάσου το να πετάει στους δρόμους της πόλης εκείνες τις ημέρες του Σεπτέμβρη, ανάμεσα σε στάχτες.

Ερευνώντας πάντως σχετικά με το logo της πόλης, αυτό ήταν το σημείο που για εμένα πήρε νόημα. Ίσως σε δύσκολες στιγμές είναι που τα σύμβολα δείχνουν τη δύναμη τους, και ας σκέφτεσαι αρχικά: Και τι είναι? Λίγα γράμματα και μια καρδιά. Και μετά το “Πόσο απλό” γίνεται “Πόσο απέριττο! και τόσο δυνατό”.

Αυτή τη στιγμή μόλις έχει κυκλοφορήσει ένα καινούριο σήμα της πόλης, το We ❤️ NYC

we love new york

Και όταν λέω μόλις, εννοώ ένα μήνα (22 Μαρτίου 2023). Η Νέα Υόρκη προσάρμοσε το σήμα της στον 21ο αιώνα για να ενισχύσει την εικόνα της και να κινητοποιήσει τους κατοίκους στην μετά covid εποχή. Μια εποχή δύσκολη, όπως για όλους μας, γατί έχει αλλάξει η ζωή που ξέραμε. Η Νέα Υόρκη έχει γίνει μια πόλη με απίστευτο κόστος ζωής, που διώχνει τους κατοίκους της και πάλι. Προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές διαφορές ανάμεσα στους πολίτες, τα θέματα υγείας, της ψυχική υγείας, τους άστεγους και το ρατσισμό.

Το WE δίνει έμφαση στο μαζί θα τα καταφέρουμε να είναι η Νέα Υόρκη το καλύτερο μέρος στον κόσμο.

Το WE δίνει έμφαση στο μαζί αξίζει να προσπαθούμε γιατί είμαστε κομμάτι της ίδιας κοινότητας

Το μαζί είναι κάτι που η Αμερική προωθεί πάντα στις καμπάνιες της και τα μουσεία της, υποθέτω για να φέρνει τον ποικιλόμορφο πληθυσμό της κοντά. Στην επίσημη σελίδα www.welovenyc.nyc θα βρεις ιστορίες ανθρώπων που έκαναν κάτι συλλογικό, κάτι καλό για την κοινότητα, που βοήθησε ή που ένωσε. Τους ονομάζουν Do-ers.

Το καινούριο σηματάκι προς το παρόν έχει ξεσηκώσει σχόλια και παράπονα. Λένε ότι δεν είναι συμμετρικό και τετράγωνο όπως το παλιό (το επίσημο αρχικό logo είναι τετράγωνο). Λένε ότι μοιάζει με logo τράπεζας ή ασφαλιστικής. Μέχρι και ότι πρέπει να το κρεμάσουν στο χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Rockefeller είπαν.

Τι διάβασα ότι ενοχλεί:
Καταρχάς το NYC, γιατί δεν αναφέρονται στην πόλη τους ως New York City αλλά ως New York δηλαδή σκέτο NY.
Το βάθος/σκιά που έχει αποκτήσει η καρδιά θεωρούν ότι χαλάει το αρχικό κόνσεπτ που ήταν as simple as it gets.
Γνώμη τους είναι ότι το σήμα δεν κατάφερε να εκμοντερνιστεί και γραφιστικά βγάζει κάτι παλιακό. Η κόρη μου πάντως είπε ότι θυμίζει πολύ 2016 (8 χρονών ήταν, δεν ξέρω τι θυμάται).
Η καινούρια γραμματοσειρά μοιάζει με αυτή του μετρό.

Άποψη δεν έχω γιατί δεν ζω εκεί. Μερικές φορές στις αλλαγές υπάρχει η συναισθηματική σύνδεση με το παλιό που εκφράζεται με ένα ‘Don’t mess with perfection’ ή στα ελληνικά θα λέγαμε άστο έτσι όπως ήταν και δούλευε. Στα tweets ο κόσμος ρωτάει πόσο στοίχισε και γιατί πήρε ένα χρόνο να φτιαχτεί, ακριβώς όπως θα παραπονιόμασταν και εμείς.
Έχει πάντως και κάποια πιο ξεκαρδιστικά όπως:

Ι wouldn’t wish this on Jersey (σα να λέμε ούτε στο χειρότερο εχθρό μου) ή I guess Bansky wasn’t available.

Το καινούριο σηματάκι όποια και αν είναι η αποδοχή του, έγινε άμεσα γνωστό. Θα το βρεις σε ταμπέλες, λεωφορεία και μετρό της Νέας Υόρκης. Και είναι πολύ όμορφο όταν το βλέπεις στην Times Square με την καρδούλα να ρολάρει και στη θέση της να περνάνε το Empire state, bagel, πίτσες, φωτισμένες γέφυρες, καραβάκια, ένα κόκκινο μήλο και όλα αυτά για τα οποία είναι γνωστή σε εμάς τους τουρίστες.

Εγώ I ❤️ NY και νομίζω WE all ❤️ NYC.

 

Υ.Γ. Ο Milton Glaser δεν πληρώθηκε για logo. Ήταν το δώρο του στην πόλη.

Εγγραφή

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για τα καινούρια μου άρθρα.

    Your Email (required)