KidsΣτα χνάρια του κουρσάρου Μπαρμπαρόσα
barbarossa

Στα χνάρια του κουρσάρου Μπαρμπαρόσα

Αν ξεκινάς για Χανιά, έχω βιβλίο να σου προτείνω.
Στα χνάρια του κουρσάρου Μπαρμπαρόσα, του Σπύρου Πετρουλάκη.
Αν δεν σκοπεύεις να ταξιδέψεις αυτή την περίοδο, που είναι και το πιο πιθανό, πάλι σου το προτείνω για ταξίδια του νου και σχέδια που πάντα επιτρέπονται.

Οι εκδόσεις Μίνωας το έχουν κατατάξει στις Λογοτεχνικές εξερευνήσεις για παιδιά 9+, Ταξίδια στην Ελλάδα. Όπως έχω εξηγήσει εδώ, έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στους παιδικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς και τους θεωρώ κατάλληλους και χρήσιμους για όλες τις ηλικίες. Αν λοιπόν έχεις παιδιά έχεις αφορμή, αν δεν έχεις αλλά έχεις ακόμη παιδική ψυχή τότε πάρτο για εσένα.

Αν είσαι πάντως ήδη στα Χανιά, βρες ένα σημείο που σου αρέσει στο λιμάνι, πάρε ένα καφεδάκι και ξεκίνα το διάβασμα.limani chania

Ο παππούς Σήφης στέλνει τα εγγόνια του, σε ένα μεγάλο κυνήγι θησαυρού στην παλιά πόλη των Χανίων.

Αν τον ακολουθήσεις και εσύ, μέσα από ιστορίες για τον μεγάλο πειρατή Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, περπατάς σε όλη την παλιά πόλη. Οδηγείσαι σε γνωστά σημεία, μαθαίνεις πληροφορίες και ανακαλύπτεις κρυφά μέρη που και εγώ να πω την αλήθεια που περιδιαβαίνω κάθε καλοκαίρι της ζωής μου αυτά τα στενάκια, δεν τα ήξερα.renieri chania

Το πιο σπουδαίο όμως για εμένα δεν είναι τα δρομάκια που τριγυρνάς, τα μνημεία που συναντάς και η ιστορία της πόλης που ξεδιπλώνεται.
Είναι τα φαγητά της γιαγιάς Ειρήνης, οι κουβέντες, τα λουλούδια στα παράθυρα, η ατμόσφαιρα των Χανίων που χτίζεται σε αυτό το ταξίδι. Η μίξη των πολιτισμών που πέρασαν από εδώ, ντυμένη με όλη την κρητική νοοτροπία, μακριά από την τουριστική εικόνα που πιθανότατα έχεις αν πέρασες για λίγο από εδώ, κάποιο καλοκαιράκι.

flowers chania

Σε αυτό το βιβλίο όλα είναι πραγματικά. Πραγματικοί χαρακτήρες, πραγματικές κουβέντες.
Ο Σαλής στ’ αλήθεια υπήρχε, από εκεί άλλωστε έχει πάρει το όνομα του το εστιατόριο στα Νεώρια.
Οι κρητικοί διάλογοι, το στυλ των πειραγμάτων, οι μαντινάδες είναι ακριβώς όπως τα θυμάμαι όταν πήγαινα βόλτες με τους παππούδες μου και τις γιαγιάδες μου.

limani chania

Οι γειτονιές αναφέρονται με τοπωνύμια που μερικά ξεχνιούνται σιγά σιγά και ευτυχώς που κάπου είναι γραμμένα και θα υπάρχουν για πάντα. Όπως η περιοχή Αλυσίδες που δίναμε ραντεβού αλλά οι αλυσίδες δεν υπάρχουν πια και τα Κεράδικα που φοβόμουν μικρή να περνάω γιατί ήταν μαζεμένες όλες οι νεκροφόρες.

Σε αυτές τις σελίδες βρήκα όλο το άρωμα των αναμνήσεων μου ανακατεμένο με την μαγεία που νοιώθω κάθε φορά που περπατάω στα Χανιά.

Το βιβλίο για να μην ξεχνιόμαστε απευθύνεται πρώτα σε παιδιά 🙂
Για τα δικά μου αλήθεια θα σας πω. Έχουνε δεδομένα και τα Χανιά και το βιβλιαράκι που βρίσκεται στο σαλόνι μας και όλο το καλοκαίρι  έλεγαν ‘Μαμά σε λίγο θα το διαβάσουμε και μαμά σε λίγο θα το διαβάσουμε’. Όχι ότι γενικά διάβασαν και πολύ, το παιδί που πέρυσι έβγαλε 19 βιβλία φέτος μόνο 1!
Σε όσους όμως το έχω συστήσει για τα δικά τους παιδιά και τις διακοπές τους στα Χανιά είχε καλή τύχη.
Όταν κάναμε βόλτες στην πόλη, τους έλεγα ιστορίες που είχα μάθει και όταν ρωτούσαν κάτι τους απαντούσα

Άμα είχες διαβάσει το βιβλίο θα ήξερες

Και είμαι σίγουρη ότι θα έρθει η ώρα του να το ξαναδούν με άλλο μάτι και χαίρομαι που το έχουμε γιατί θα πάρουν εικόνες που εγώ έζησα και εκείνα όχι.

Πέρυσι πάντως μας κράτησε συντροφιά ένα βράδυ που φυσούσε διαολεμένος αέρας σε ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο με μια περίεργη οικοδέσποινα. Φτιάξαμε ωραία ατμόσφαιρα με την άλλη μαμά να διαβάζει με το φως του φακού ιστορίες για πειρατές και θησαυρούς.

Και έτσι έκανα και τη σύνδεση από που πήρε το όνομα Μπαρμπαρόσα το μπαρ, δίπλα στο Παλλάς στο λιμάνι που τόσες φορές είχα κάτσει.

Στην ίδια σειρά ανήκουν και άλλα παιδικά ταξιδιωτικά βιβλία, για άλλους προορισμούς και εξερευνήσεις της Ελλάδας.

Έχω ήδη στο νου την Πάτρα και την Αθήνα του ίδιου συγγραφέα (Σπύρος Πετρουλάκης) αλλά και την αγαπημένη μου Σέριφο “Στο νησί με τη σιδερένια καρδιά“.

Τελικά νομίζω ότι τα θέλω όλα για να μπορώ να μαθαίνω μυστικά από μέρη και να ταξιδεύω με παιδικά όνειρα.
…μέχρι να έρθει η ώρα να ξαναταξιδέψω κανονικά και ανέμελα.

Ciao

Εγγραφή

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για τα καινούρια μου άρθρα.

    Your Email (required)